• Territori
  • Ruiz-Sholtes (UBS): "L'economia mundial va a velocitat de creuer"

Ruiz-Sholtes (UBS): "L'economia mundial va a velocitat de creuer"

El director d'estratègia de la Unió de Bancs Suïssos analitza la situació econòmica i afirma que el 2018 l'euro s'apreciarà respecte al dòlar

Roberto Ruiz-Sholtes en la Cambra de Comerç de Lleida | Cedida
Roberto Ruiz-Sholtes en la Cambra de Comerç de Lleida | Cedida
Redacció VIA Empresa
Lleida
07 de Març de 2018

El director d'estratègia de la Unió de Bancs Suïssos (UBS), responsable de l'oficina d'Inversions a Espanya i membre del Comitè d'Inversions Global del CIO a Zuric, Roberto Ruiz-Sholtes, ha aconsellat aquest dimarts encarar el 2018 amb "agilitat, diversificació i calma" als assistents a la conferència que s'ha fet a la Cambra de Comerç de Lleida en el marc del Cicle Economia Catalana Present i Futur. Després de fer una anàlisi de la situació econòmica mundial, Ruiz-Sholtes ha assegurat que actualment "l'economia mundial va a velocitat de creuer, encara que no generi grans titulars" però també ha recalcat que "el final de cicle sembla distant, ja que no hi ha grans desequilibris".

 

En aquest sentit ha dit que "tot apunta que la clau per als mercats estarà en la inflació i, per tant, l'estratègia a recomanar serà concentrar el pressupost de risc en les accions". Per a l'expert, les grans oportunitats del 2018 arribaran de la mà de temes "a llarg termini i del Desenvolupament Sostenible". 


Transformació sense precedents

El responsable de l'Oficina d'Inversions a Espanya ha demanat que s'entengui la globalització i la revolució tecnològica dins d'un procés de transformació sense precedents que té "enormes implicacions socioeconòmiques", que els inversors han d'entendre si no es volen exposar a entrar en negocis "amenaçats". Per tant, cal entendre "que els bancs centrals han encetat polítiques clarament heterodoxes que si bé estan sostenint la recuperació i les tendències alcistes dels mercats també estan minant les rendibilitats dels inversors més conservadors".

 

Tot i això s'ha mostrat optimista en indicar que encara hi ha nombroses oportunitats d'inversió precisament en negocis impulsats per aquestes transformacions estructurals.

El canvi que genera la xarxa

Per al també membre del Comitè d'Inversions Global del CIO a Zuric, "l'actual cicle econòmic serà possiblement el més llarg de la història", tot i recalcar que si bé és cert que "desenes de milions de persones surten de la pobresa cada any en els països en vies de desenvolupament i adopten els hàbits de consum del món desenvolupat", també ho és que "la productivitat, la feble inversió, l'envelliment demogràfic i l'excés de deute fan defallir la tendència a llarg termini del creixement en el PIB global que es manté en uns nivells mediocres".

Un dels elements que ha destacat en el seu anàlisi el director d'estratègia d'UBS ha estat el canvi conceptual que ha experimentat la globalització. Així, Ruiz-Sholtes ha dit que abans de l'arribada d'internet, la globalització se centrava en les mercaderies però l'expansió de la xarxa ha fet que l'intercanvi de bens es ralentitzi, mentre "s'ha observat una explosió de l'intercanvi de serveis i coneixement". També ha fet èmfasi en el paper que jugarà la robotització en els mercats laborals, ja que la seva introducció farà que la deslocalització deixi de ser atractiva. Per al director d'estratègia d'UBS, els grans llasts per al creixement de l'economia mundial arriben de "l'envelliment de la població, les polítiques polaritzades, el canvi climàtic, el deute excessiu, la manca d'inversió, la desigualtat i el risc de noves bombolles (de crèdit, financeres i/o immobiliàries).

Previsions econòmiques

Així doncs, Ruiz-Sholtes ha augurat que el 2018 l'economia no hauria de donar grans sorpreses, sinó marcar un creixement global sostingut, sense pressions inflacionistes o desequilibris preocupants; amb una política monetària marcada per la cautela i una renda fixa amb un lleu repunt dels tipus (especialment a la zona Euro) i un creixement dels beneficis en la renda variable d'un 10%. L'euro s'apreciarà respecte al dòlar (USD) i es donarà una recaiguda moderada del petroli i d'alguns metalls. Per això ha recomanat com a estratègia d'inversió, "dedicar la major part del pressupost de risc a les accions, amb preferència per la zona Euro, pels temes a llarg termini i lligats al Desenvolupament sostenible".