Sant Cugat del Vallès va estrenar el primer carrer intel·ligent de Catalunya el 2011. Set anys després, es vol convertir en una ciutat experimental del futur desplegament de la tecnologia 5G i ser un laboratori urbà, ciutadà i tecnològic per validar aquests noves tecnologies mòbils que han de revolucionar la nostra vida.
Així, gràcies a un acord entre l'Ajuntament, la Fundació Mobile World Capital Barcelona i la Generalitat, Sant Cugat passa a formar part del projecte 5GBarcelona, que pretén convertir la capital catalana i l'entorn metropolitàen un banc de proves del 5G i en un hub d'aquesta tecnologia. La Comissió Europea ha d'escollir ara un nombre reduït de projectes per crear entorns de prova a diferents ciutats i 5GBarcelona vol formar-ne part.
"És un element important perquè ens permetria a Catalunya, si som els primers en convertir-nos en laboratori, poder ser els primers en desenvolupar una indústria que ha de generar molts llocs de treball en el futur", afirma en declaracions al TOT el secretari de Telecomunicacions de la Generalitat,Jordi Puigneró.
En aquest sentit, assenyala que 23 dels 38 projecte finançats per la Unió Europea relacionats amb el 5G tenen segell català. "Som una potència en el camp de la recerca i ara es tracta que tinguem entorns reals per provar aquesta tecnologia", afegeix. I Sant Cugat no vol perdre aquest tren.
Què és el 5G?
La tecnologia 5G permetrà un canvi tecnològic i la creació d’entorns intel·ligents i indústries avançades al servei dels ciutadans i dels sectors econòmics emergents. El 5G, que ha d'arribar a tots els usuaris al 2020, facilitarà l’accés a l’anomenada Internet de les Coses, obrint pas a una transformació tecnològica de serveis i infraestructures.
"És la cinquena evolució de la tecnologia mòbil", detalla Jordi Puigneró, que afegeix: "Ens portarà molta més velocitat, molt més ample de banda i s'hi podran connectar molts més dispositius. És el més important, això permetrà desenvolupar l'Internet de les Coses".
La xarxa de connexió 5G, que permetrà més velocitat i connectivitat entre mòbils i altres aparells amb internet, començarà a estar operativa el 2020. "Ara hem d'habilitar espais a la ciutat on desplegar la infraestructura i els serveis de 5G per provar-los", explica Puigneró.
Sant Cugat
"Sant Cugat ha estat sempre una ciutat pionera en el desenvolupament tecnològic, com el projecte d'Smart City. Ha estat una ciutat sempre disposada a ser laboratori de tecnologia i ens ha semblat una bona ciutat per formar part de la candidatura", ha argumentat el secretari de Tecnologia de la Generalitat.
En aquest sentit, la tinent d'alcalde d'Innovació de l'Ajuntament de Sant Cugat, Joana Barbany, ha destacat que és una gran oportunitat per la ciutat i que sempre han apostat per les tecnologies de vanguarda. "Som un referent", ha assegurat.
La tecnologia 5G es pot aplicar en qualsevol àmbit, com la salut, la mobilitat o el medi ambient. Joana Barbany explica que ara han de determinar en quins sectors volen presentar els projectes de 5G. "A Barcelona s'ha enfocat en l'àmbit del cotxe autònom", apunta Puigneró.
En aquest sentit, el 5G podria permetre que un cotxe autònom rebés les senyals externes de semàfors i altres senyals a l'instant, garantint així la seguretat. En salut, un projecte podria permetre a un cirurgià operar des dels Estats Units a un pacient a Barcelona i que quan mogués el bisturí a Estats Units, la resposta a Barcelona fos immediata.
Zones amb poca cobertura
Paradoxalment, quan Sant Cugat es pot convertir en un banc de proves europeu per la tecnologia 5G, encara hi ha algunes zones fosques al municipion la cobertura mòbil és minsa i el 3G o el 4G no arriben. És el cas d'àrees de la Floresta, les Planes o Valldoreix.
"El 5G de consum no arribarà fins al 2020", recorda Jordi Puigneró, que assegura que "el nivell de cobertura del 3G/4G va avançant cada dia". "És veritat que poden haver alguns indrets on es pot millorar, però Sant Cugat té un nivell de cobertura molt bo comparat amb altres zones de Catalunya".
En aquest sentit, Joana Barbany reconeix que encara hi ha camí per millorar en l'accessibilitat a la cobertura mòbil i anticipa que la tecnologia 5G, que enlloc de grans antenes requereix petits repetidors, pot afavorir aquest fet.