• Territori
  • L'avellana catalana es paga a un preu inferior que la d'Itàlia i Turquia

L'avellana catalana es paga a un preu inferior que la d'Itàlia i Turquia

La Unió de Pagesos considera insuficients les cotitzacions fixades a la Llotja de Reus i no descarta mobilitzacions

Imatge de dues avellanes a l'arbre en un camp del Morell, al Tarragonès | ACN
Imatge de dues avellanes a l'arbre en un camp del Morell, al Tarragonès | ACN
ACN
Barcelona
04 de Setembre de 2019
Act. 04 de Setembre de 2019

La Unió de Pagesos veu insuficients i “per sota del preu de cost” les cotitzacions d’avellana fetes públiques aquesta setmana per la Llotja de Reus. Els preus fixats són 40 cèntims inferiors, de mitjana, als d’Itàlia i Turquia, els principals competidors dels productors catalans. Davant aquesta situació, l’executiva del sector es reunirà aquest dimecres vespre a Reus per explorar la convocatòria d’assemblees i mobilitzacions.

 

El sector de l’avellana esperava que els preus fixats per la Llotja de Reus rondessin els 2 euros. “Que aquí la nostra varietat més bona –la negreta- estigui a 1,70 euros i a Itàlia, la més dolenta, estigui a 1,68 euros, no pot ser”, reivindica el responsable nacional de la fruita seca d’Unió de Pagesos, Rafel Español. I és que mentre aquí la lliura d’avellana negreta es cotitza a 1,70 euros i la resta de varietats oscil·len entre 1,45 i 1,55 euros, els principals mercats competidors tenen uns preus d’entre 1,70 i 2,30 euros la lliura.

Reunió d’urgència a Reus

Aquest dimecres al vespre l’executiva del sector i el col·lectiu de joves es reuniran a Reus per valorar la situació i abordar la possible convocatòria d’assemblees i mobilitzacions. “Enguany tenim una avellana bona. El consumidor la paga molt cara i en canvi el pagès no es pot guanyar la vida. És una vergonya”, insisteix el responsable nacional de la fruita seca del sindicat.

 

A més, el responsable de la Unió de Pagesos ja s’ha posat en contacte amb el Departament d’Agricultura per denunciar que la Llotja de Reus “sempre obre a la baixa”. I és que aquesta situació també es dóna amb les cotitzacions de l’ametlla o la garrofa, per exemple, segons denuncia l’organització sindical.