Una segona vida per a l’antiga Escola de Teixits de Canet de Mar: acollirà un centre d’FP integrada

El nou centre permetrà “preservar la tradició tèxtil del municipi, impulsar l’economia local i donar resposta a les expectatives formatives dels joves"

Màquina de fils de l'Escola de Teixits de Canet de Mar  | ACN Màquina de fils de l'Escola de Teixits de Canet de Mar | ACN

L’antiga Escola de Teixits de Canet de Mar (Maresme) serà un centre de Formació Professional (FP) integrada a partir del curs 2025-26. La Diputació de Barcelona -propietària de l’edifici- i la Generalitat han signat aquest dilluns un acord de cessió de l’espai, on es gestionaran de forma independent els cicles que ara ofereix l’INS Lluís Domènech i Montaner. La consellera d’Educació, Anna Simó, ha augurat que el nou centre permetrà “preservar la tradició tèxtil del municipi, impulsar l’economia local i donar resposta a les expectatives formatives dels joves d’acord amb la demanda laboral”. El delegat d’Educació de la Diputació, Joan Galiano, ha destacat que crear un centre professional tèxtil resol una demanda “històrica” a Canet.

L’antiga Escola de Teixits va passar el 2011 de ser una escola universitària adscrita a la UPC a convertir-se en un Centre de Recerca i Transferència Tecnològica Tèxtil. En paral·lel, acull els alumnes dels tres cicles formatius que ofereix l’institut de secundària Domènech i Montaner: Grau Mitjà de Confecció i Moda, Grau Mitjà de Fabricació i Ennobliment de Productes Tèxtils i Grau Superior de Patronatge i Moda. La intenció ara és impulsar aquesta formació professional.

El darrer curs han estat 125 els alumnes matriculats, mentre que per al 2024-25 es preveu omplir 140 places, entre les quals també hi haurà per primer cop el certificat professional de nivell 1. Simó ha destacat que el sector està sol·licitant més treballadors dels que cada any es titulen a Canet, de manera que la voluntat és que el nou centre d’FP integrada “permeti convergir cada cop més la demanda i oferta davant un alumnat que surt molt preparat”.

La intenció del nou centre és poder oferir altres cicles formatius de la família tèxtil, de manera que l’equipament acabi acollint titulacions relacionades amb totes les fases del sector

Durant el curs que arrenca al setembre es preveu donar forma administrativa al nou centre, que independitzarà els cicles formatius de l’Institut Domènech i Montaner, on el setembre del 2025 es passarà a oferir només ESO i Batxillerat. En aquest sentit, l’Escola Tèxtil tindrà un equip directiu propi encara per definir.

A mitjà i llarg termini, la intenció del nou centre és poder oferir altres cicles formatius de la família tèxtil, de manera que l’equipament acabi acollint titulacions relacionades amb totes les fases del sector: des de la fabricació de fil fins al disseny de peces de roba. En paral·lel a la formació professional, no es descarta introduir la modalitat de Batxillerat artístic mix amb una part del currículum dedicat al tèxtil.

“Un segle després de la creació de l’Escola del Tèxtil, l’espai reneix de forma actualitzada al segle XXI seguint allò que va tenir tanta importància per Canet i pel país: la unió de l’economia productiva amb la capacitat d’invertir”, ha ressaltat Simó, que ha augurat que el nou centre permetrà “augmentar la competitivitat i internacionalització de les empreses locals”.

Més informació
El Maresme arriba gairebé als 300 rodatges
Areas, el viatge amb origen al Maresme que alimenta turistes arreu del món
Les conseqüències d'un hivern càlid: es redueix un 20% la collita de pèsol de Llavaneres
Avui et destaquem
El més llegit