L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat una suspensió temporal de planejaments i llicències en solars del 22@ per fer-hi més habitatge protegit. Concretament, se suspèn durant quatre mesos que es pugui fer cap planejament en aquells solars on no s'ha fet cap mena de tràmit urbanístic en els darrers vint anys. Això afecta, segons dades facilitades pel consistori, un 21,55% de la superfície del 22@, ja que en la resta ja hi ha activitat i planejaments urbanístics.
"Plantegem que el 21% tingui acotat en el temps una suspensió de planejament, i per tant les llicències corresponents, per tal d'incorporar més habitatge protegit", ha explicat la tinenta d'alcaldia i Urbanisme, Janet Sanz. Segons Sanz, l'objectiu és "impulsar el 22@" i repensar els solars i les parcel·les sense ús amb aquesta finalitat és "important" pel territori però també per a les empreses, que volen ubicar-hi persones que volen viure al 22@.
Es vol mantenir la zona com el "pulmó econòmic" de la ciutat però que alhora sigui compatible amb "exigències d'equipaments o habitatge social"
Els quatre mesos serviran al consistori per elaborar el futur planejament de tota la zona repensant l'actual i diverses normes urbanístiques per avançar en la línia del que apunta el Pacte cap a un Poblenou amb un 22@ més inclusiu i sostenible, signat el novembre del 2018 amb el món econòmic, cultural i veïnal. Jaume Collboni, tinent d'alcalde, ha apuntat que es vol mantenir la zona com el "pulmó econòmic" de la ciutat però que alhora sigui compatible amb "exigències d'equipaments o habitatge social".
El pacte apunta, per exemple, la necessitat d'ampliar la reserva d'habitatge protegit en les àrees pendents de desenvolupar, que en el model vigent queda relegat al 10% del sòl i el document acordat el situa entorn del 30%. En qualsevol cas la suspensió exclou els plans derivats i llicències ja aprovats inicialment, que sí que es podran acabar de tramitar. Actualment hi ha 4 plans derivats i 46 llicències en tràmit.
La suspensió temporal de planejaments s'ha aprovat a la comissió d'Ecologia i Urbanisme amb els vots del govern municipal i ERC, que veu com una prioritat la necessitat de disposar de més habitatge protegit a Barcelona. "Han passat 20 anys i és evident que el context en què es va aprovar el 22@ i el context actual han canviat en tots aquests anys", ha apuntat la regidora republicana Maria Buhigas. Segons ella, es treballarà per assegurar que la feina es faci "amb tota la celeritat i responsabilitat possible, buscant el màxim consens".
Les empreses del 22@ demanen celeritat
El 22@Network BCN ha instat el govern municipal a culminar els tràmits de canvi de planejament "amb la màxima celeritat". "Un alentiment injustificat en l'atorgament de llicències posaria en risc la captació de talent i la inversió a la ciutat", han apuntat les empreses en un comunicat.
Per a Xavier Monzó, president de l'Associació 22@Network BCN, una de les voluntats del pacte del 2018 és "seguir construint una Barcelona referent en innovació i alhora més inclusiva i capaç de satisfer les necessitats de la ciutat". "Les empreses i institucions del 22@ entenem que la ciutat és el lloc on volem ser i on volem generar el màxim d'externalitats positives", ha apuntat Monzó remarcant la importància de la "celeritat" en repensar la zona.