• Territori
  • Barcelona inverteix part de la taxa turística en projectes de retorn econòmic

Barcelona inverteix part de la taxa turística en projectes de retorn econòmic

L'Ajuntament prioritza els criteris de desconcentració i de potenciació de l'oferta cultural per promoure la sostenibilitat del turisme a la ciutat

L'Ajuntament de Barcelona també ho inverteix en compensar els efectes del turisme a la ciutat | iStock
L'Ajuntament de Barcelona també ho inverteix en compensar els efectes del turisme a la ciutat | iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
21 de Gener de 2019
Act. 21 de Gener de 2019

L'Ajuntament de Barcelona ha invertit més de nou milions d'euros de la taxa turística durant el 2018 i ha arribat als 22 milions d'euros en tot el mandat. Segons ha informat el consistori en un comunicat, s'han prioritzat projectes de retorn econòmic i de compensació dels efectes del turisme a la ciutat, especialment en l'àmbit cultural i del patrimoni.

 

A partir del 2019 aquests projectes es visualitzaran amb un distintiu gràfic. Des del 2017, el consistori ha passat de rebre el 34% de l'Impost d'Estades en Establiments Turístics al 50%. A més, també des d'aquell any, la transferència de diners provinents d'aquesta taxa des de l'Ajuntament cap al Consorci de Turisme de Barcelona s'ha limitat a 4,5 milions d'euros anuals, vinculats a l'elaboració conjunta d'un pla de treball sobre destinació sostenible.

Durant aquest mandat, en l'assignació dels fons de la taxa turística que ha rebut l'Ajuntament s'han prioritzat els criteris de desconcentració i de potenciació de l'oferta cultural, en la línia de promoure la sostenibilitat del turisme a Barcelona. Segons el regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom, si en el mandat anterior aquests recursos es destinaven a marcar els punts turístics de la ciutat, ara serveixen "per gestionar millor el turisme a la ciutat i donar-li major retorn a la ciutadania, i perquè equilibri els elements positius que genera i també disminuir l'impacte negatiu que també genera". 

 

Un exemple és el reforç de les línies d'autobús D20, V15 i 59 entre maig i setembre per facilitar la mobilitat cap a les platges o el reforç dels visualitzadors de pisos turístics il·legals. Durant el 2018, dels 9,6 milions d'euros que s'han invertit, 2,3 milions d'euros han anat directament a inversions de millora als barris, i prop de 830.000 euros a projectes relacionats amb el patrimoni i la cultura.