L'Ajuntament de Barcelona ha invertit més de nou milions d'euros de la taxa turística durant el 2018 i ha arribat als 22 milions d'euros en tot el mandat. Segons ha informat el consistori en un comunicat, s'han prioritzat projectes de retorn econòmic i de compensació dels efectes del turisme a la ciutat, especialment en l'àmbit cultural i del patrimoni.
A partir del 2019 aquests projectes es visualitzaran amb un distintiu gràfic. Des del 2017, el consistori ha passat de rebre el 34% de l'Impost d'Estades en Establiments Turístics al 50%. A més, també des d'aquell any, la transferència de diners provinents d'aquesta taxa des de l'Ajuntament cap al Consorci de Turisme de Barcelona s'ha limitat a 4,5 milions d'euros anuals, vinculats a l'elaboració conjunta d'un pla de treball sobre destinació sostenible.
Durant aquest mandat, en l'assignació dels fons de la taxa turística que ha rebut l'Ajuntament s'han prioritzat els criteris de desconcentració i de potenciació de l'oferta cultural, en la línia de promoure la sostenibilitat del turisme a Barcelona. Segons el regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom, si en el mandat anterior aquests recursos es destinaven a marcar els punts turístics de la ciutat, ara serveixen "per gestionar millor el turisme a la ciutat i donar-li major retorn a la ciutadania, i perquè equilibri els elements positius que genera i també disminuir l'impacte negatiu que també genera".
Un exemple és el reforç de les línies d'autobús D20, V15 i 59 entre maig i setembre per facilitar la mobilitat cap a les platges o el reforç dels visualitzadors de pisos turístics il·legals. Durant el 2018, dels 9,6 milions d'euros que s'han invertit, 2,3 milions d'euros han anat directament a inversions de millora als barris, i prop de 830.000 euros a projectes relacionats amb el patrimoni i la cultura.