Stevia, Perilla, Artemisa Annua o Kalanchoe són algunes de les plantes medicinals amb més sortida dins el mercat. L'ús de la fitoteràpia està en auge i, tal com explica la responsable de Terra Viva, Marta Serra, cada cop hi ha més gent interessada en conèixer les plantes medicinals i provar-les per combatre diverses patologies. Fruit d'aquest mercat creixent, Manresa té un nou punt de distribució i producció de plantes medicinals.
El perfil de consumidor més comú és el de persones que pateixen malalties cròniques o greus "perquè són els casos en què la gent està més necessitada, més desesperada i més sensibles a percebre modificacions en el seu estat intern". "Estan tan acostumats al dolor que quan hi ha un efecte de la planta, ho noten, i és tanta la millora que val la pena", ha subratllat.
El projecte Terra Viva va néixer a Manresa l'any 2012 per esdevenir un punt de distribució de la Dolça Revolució, una associació que agrupa totes les persones que volen compartir les seves experiències fruit de l'ús de les plantes medicinals i les teràpies naturals. Serra ha explicat que, des del 2012, la demanda de plantes medicinals ha crescut un 60% i Terra Viva s'ha convertit en un punt de referència per aquells qui busquen plantes en sec, en viu i per saber-ne més sobre aquest tipus de medicina alternativa.
Des de fa poc més de tres mesos, el projecte ha començat a gestionar també la seva pròpia finca, a Can Serra, a Manresa, des d'on es vol cultivar la planta tan viva com per assecar i fer-ne infusions. En total, a Manresa es cultiven més d'una vintena de plantes medicinals, entre les quals hi ha la stevia, perilla, kalanchoe, artemisa, sàlvia, romaní, cua de cavall, o calèndula, entre d'altres.
Serra ha reconegut que es tracta d'una aposta difícil, però ha assegurat que ho fa perquè "no hi ha res millor que veure que vénen a comprar una planta, i et truquen per dir-te que els ha fet efecte i s'han curat".
La responsable de Terra Viva creu que el motiu que explica l'auge que estan tenint les plantes medicinals ve donat pel fet que "cada cop hi ha un mercat farmacèutic més imponent, que està prohibint usos tradicionals que sempre han estat molt vàlids i bons". "La indústria farmacèutica usa aquests components, però els veta perquè els volen per a ells", ha explicat. De moment, Terra Viva treballa a través de cooperatives manresanes i també amb entregues a domicili.
A banda de la producció de plantes medicinals, des de l'empresa també treballen la cosmètica natural a base de plantes. Un tipus de producte del qual també n'ha crescut el consum per la sensibilització davant de components nocius que contenen nombrosos productes d'higiene i cosmètica.
Les plantes amb més sortida
La stevia és una de les plantes amb més demanda. Es va donar a conèixer popularment fa un temps de la mà de Josep Pàmies, un pagès de Balaguer fundador de l'associació Dolça Revolució de les plantes medicinals. La stevia, segons Serra, és molt útil per a casos d'hipertensió i diabetis.
Una altra de les plantes amb més sortida és l'Artemisa Anua, que va molt bé per baixar les febres i activar el sistema immunològic. El Kalanchoe també té molta demanda com a antitumoral.
Terra Viva registra un augment del 60% de la demanda de plantes medicinals
Els principals consumidors són persones amb malalties greus o cròniques
03
d'Agost
de
2016
Act.
03
d'Agost
de
2016