L'Ajuntament de Terrassa ha aprovat aquest dilluns de forma inicial la creació de la nova empresa pública que gestionarà el servei d'abastiment d'aigua, que ara haurà de validar el Ple municipal. En una sessió extraordinària de la Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat, el PSC, Terrassa en Comú, ERC-MES i la CUP han donat llum verda a la constitució de la nova companyia, als estatuts pels quals es regirà i al reglament per desplegar el servei. El PDeCAT –membre del govern- s'ha abstingut, com també ho ha fet Ciutadans, mentre que el PP ha votat en contra. El primer tinent d'alcalde i regidor d'Aigua, Alfredo Vega, ha situat el primer semestre del 2018 com a termini per posar en marxa la nova empresa Aigua de Terrassa, de manera que ha assegurat que a finals d'any el Ple haurà d'aprovar una nova pròrroga de sis mesos amb MINA.
La Comissió Informativa d'aquest dilluns s'ha basat en la memòria elaborada aquest estiu per la comissió tècnico-político que recomanava gestionar el servei d'aigua de forma pública. Durant la reunió, els serveis tècnics han especificat detalladament les modificacions puntuals del redactat dels estatus de la nova empresa pública respecte el text traslladat als grups polítics durant l'estiu, mentre que les poques intervencions polítiques que hi ha hagut s'han centrat, principalment, en la liquidació del contracte amb MINA i en els drets laborals dels treballadors que seran subrogats.
Sobre aquesta última qüestió, plantejada per la CUP, els serveis tècnics han garantit que la plantilla tindrà dret a reclamar, mitjançant la negociació col·lectiva, poder regir-se pel conveni laboral dels treballadors públics. D'altra banda, pel que fa a la liquidació, aquesta està pendent d'un informe municipal que el govern preveu que estarà enllestit en un període de dos mesos, de manera que abans que acabi l'any el Ple podria aprovar la xifra exacta de la liquidació.
En declaracions a la premsa, el regidor d'Aigua, Alfredo Vega, ha admès que la liquidació està sent "difícil" i ha assegurat que els càlculs de l'Ajuntament es mouen en una forquilla "d'entre zero euros i dos milions". La xifra és molt allunyada de l'estimació de MINA, que reclama entre 40 i 60 milions d'euros, ha apuntat el regidor. Vega ha reconegut que probablement l'empresa impugnarà la liquidació que determini l'Ajuntament i no descarta arribar als jutjats, si bé ha insistit que mantenen un diàleg "fluid" amb la direcció de MINA. "Nosaltres no anem contra ningú", ha afegit.
D'altra banda, Alfredo Vega ha explicat que la nova empresa pública inclourà la participació de la ciutadania a través d'un nou Observatori de l'Aigua, que tindrà representació al consell d'administració de la companyia. A l'espera d'elaborar el reglament d'aquest Observatori, el regidor de l'àrea ha destacat que es vol incorporar la veu dels veïns per aconseguir "una conscienciació i participació activa" en la gestió social i mediambiental de l'aigua.
Pendents de la votació de dijous
Els documents aprovats aquest dilluns necessitaran aconseguir l'aval del Ple previst per aquest proper dijous. De moment, els estatus per crear la nova empresa han obtingut el vistiplau del PSC, Terrassa en Comú –amb sis regidors decisius en el debat del Ple de dijous-, Esquerra i la CUP. Al seu torn, el PDeCAT s'ha abstingut perquè considera una "frivolitat" els documents presentats a la Comissió, ja que no inclouen un informe econòmic que detalli, per exemple, els costos reals de la liquidació del contracte amb MINA. El regidor i primer tinent d'alcalde Miquel Sàmper ha supeditat el vot final al Ple al posicionament que adopti l'assemblea de militants.
Ciutadans també s'ha abstingut a la votació d'aquest dilluns, al•legant que la formació no ha tingut temps suficient per avaluar un dictamen que és "ambivalent" i del qual no comparteixen les conclusions. A l'espera d'analitzar tota la documentació, el regidor Javier González ja ha avançat que el seu partit segueix mostrant-se escèptic amb la creació de la nova empresa pública: "Si ja hi ha empreses municipals que perden calers, hauran de demostrar com ho pensen fer bé amb la gestió de l'aigua", ha etzibat.
Al seu torn, el PP tampoc ha donat suport a la proposta de creació de l'empresa Aigua de Terrassa i hi ha votat en contra. Al final de la reunió, el popular Alejandro Rodríguez ha subratllat que "els últims 75 anys la gestió de l'aigua l'ha dut una empresa privada amb una concessió i el servei ha estat altament satisfactori" i ha criticat que el canvi de gestió que defensa el PSC "no és per raons objectives i econòmiques, sinó polítiques".