• Territori
  • Viticultors del Penedès promouen junts l'agricultura biodinàmica

Viticultors del Penedès promouen junts l'agricultura biodinàmica

Defensen que cal "revitalitzar la terra" amb sistemes de treball ancestrals per aconseguir la "millor expressió" del cava

El mètode que defensen inclou la implicació de les plantes, els animals i els cicles lunars
El mètode que defensen inclou la implicació de les plantes, els animals i els cicles lunars
ACN
04 de Gener de 2016
Act. 04 de Gener de 2016
Un total de 12 viticultors del Penedès han creat 'Aliances per la terra', una entitat pionera en el sector que vol promoure l'agricultura biodinàmica per aconseguir la "millor expressió" del cava. El projecte el lidera Jaume Gramona, qui fa més de cinc anys va començar a aplicar mètodes biodinàmics a les seves vinyes. Ara, els associats es comprometen a conrear raïm seguint aquests sistemes, confiant que altres viticultors i elaboradors es sumin al projecte. Mentrestant, la previsió és vendre les primeres ampolles de cava biodinàmic el 2024.

En una entrevista, Gramona defensa que cal "revitalitzar la terra" a través de mètodes de conreu "que ja utilitzaven els nostres avantpassats", amb la implicació de les plantes, els animals i els cicles lunars.

Gramona confia en l'agricultura biodinàmica com a estratègia per salvar el cava dels efectes nocius del canvi climàtic. Aposta per treure el màxim rendiment a la terra, tant en la profunditat com en els components. Per exemple, treballa per a què les arrels s'expandeixin més enllà dels 30 centímetres sota terra per poder ampliar els cicles vegetatius i evitar anticipar la verema, alhora que rebutja l'eliminació de les conegudes com a 'males herbes. Insisteix que també aporten nutrients a la terra i atrauen insectes que enriqueixen l'ecosistema.

"No ens preocupem tant per la planta, sinó per la terra", afirma Gramona. Els associats poden i adoben la vinya en funció de la posició de la lluna, i el compost que utilitzen prové dels fems d'una dotzena de vaques que pasturen de forma lliure. "Cal integrar el regne animal i el vegetal", defensa.

A part de les vaques, el projecte també inclou ovelles que vetllen per la neteja de la vinya en època de poda. Gramona apunta que es tracta d'un canvi de metodologia que està "basat en la fe", per tenir paciència per constatar els errors i encerts després de l'eliminació dels processos químics i la incorporació de la naturals en el concepte més ampli.

650.000 ampolles de producció
L'associació 'Aliances per la Terra' neix de la proposta que ha fet Gramona a 11 viticultors, a qui ha ofert formació per adaptar-se a la biodinàmica. Junts sumen 124 hectàrees de Macabeu, Xarel·lo i Parellada incloses a la DO Cava, conreades a diferents alçades del Penedès.

La previsió és que la major part del raïm que s'hi conrea serveixi per elaborar 650.000 ampolles de quatre caves que tindran diferents anys d'envelliment i que es començaran a vendre d'aquí a vuit anys. Jaume Gramona augura que seran caves "més vius" i amb "més energia", i confia que aconseguiran estabilitzar i "homogeneïtzar" el volum de raïm de les anyades.

Fet el primer pas, aquesta associació espera atraure més viticultors i elaboradors que s'incorporin al projecte, i no descarta convertir-se en un referent dins el sector, tant a nivell de les DO catalanes com de l'estat espanyol.