• The Collider, un col·lisionador d'startups amb segell català

The Collider, un col·lisionador d'startups amb segell català

El 30% dels projectes de R+D que passen pel programa de 'tech transfer' de la MWCapital es converteixen en companyies

El Departament d'Empresa, la MWC i The Collider celebren els resultats de la segona edició | Cedida
El Departament d'Empresa, la MWC i The Collider celebren els resultats de la segona edició | Cedida
Marta Escobar Martí / Paula Amer
Barcelona
09 de Juliol de 2019

Un vincle de confiança, una suma d'esforços i un coneixement que dóna resultats. The Collider és com el Gran Col·lisionador d'Electrons i Positrons de la frontera entre França i Suïssa, on dos feixos de protons i de nuclis són accelerats quasi a la velocitat de la llum per generar partícules -o destruir-les-. És aquell espai que connecta el talent científic amb l'emprenedor per fer néixer (i créixer) empreses disruptives, i que tanca la seva segona edició amb la creació de tres startups "altament innovadores i amb gran capacitat de creixement". Dels 10 projectes seleccionats durant el curs 2018-2019 -amb equips que barregen talent de recerca i emprenedor-, han sorgit tres companyies que compten amb 10 projectes pilot en marxa o previstos de la mà d'empreses com Suez, Comsa o el Port de Barcelona.

 

Es tracta d'una segona edició que tanca amb molt bons resultats, però que obre més expectatives de cara a la tercera: pel talent que s'hi presenta, però també per l'acord que han tancat el Departament d'Empresa i Coneixement i la Mobile World Capital Barcelona (MWC), que elevarà a 15 els projectes del proper capítol.

 

Amb l'espai de The Collider ple a vessar, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, recorda que aquest acord té el seu origen en l'objectiu del seu Departament de "facilitar la formació de talent i formar a aquells que ajuden els nostres investigadors a aportar resultats en la recerca del nostre mercat", així com d"augmentar el nombre de projectes del territori". L'aportació de 240.000 euros que farà la Generalitat permetrà incrementrar els equips fins a 15, mentre que la MWC oferirà formació avançada a les Unitats d’Innovació i Transferència dels centres universitaris catalans per potenciar les habilitats emprenedores de l’ecosistema científic i facilitar la creació d'spinoffs.

La consellera chacón dóna el tret de sortida a la presentació de la valoració de The Collider

La consellera Chacón dóna el tret de sortida a la presentació de la valoració de la segona edició de The Collider

Si la principal finalitat del programa és "transformar el coneixement en un valor de mercat", com recorda el seu director, Oscar Sala, el repte és que, de la combinació del talent emprenedor amb el científic en equips que mesos abans del tret de sortida de la segona edició de The Collider no es coneixien, "sorgeixin companyies així". Companyies que, com diu el director general de la MWC, Carlos Grau, s'enfrontaran al repte de ser "emprenedors de gran mida i de creixement ràpid i de crear companyies que, en quatre o cinc anys, puguin generar beneficis de centenars d'euros".

Companyies com Allread, Smart Tower Tech i The Predective Company. La primera, escollida com la millor startup per Bstartup i SeedRocket, que és capaç d'aplicar Intel·ligència Artificial (IA) i capturar el text intel·ligent de tot el que ens envolta, cosa que, per exemple, i com explica Sala, pot ajudar a reduir el temps de detecció dels contenidors del port. La segona aplica l'Internet of Things (IoT) per millorar el manteniment de torres elèctriques i forma part d'un conveni universitat-empresa. "Funciona", sentencia Sala. La tercera, que aglutina IA per reduir el consum energètic, encara "està per veure si funciona, ho sabrem en els propers mesos".

Un bon equip, vital per sobreviure

Un dels projectes sorgits d’aquesta segona edició del Collider, doncs, és SmartTower, una tecnologia que monitora de forma remota i autònoma torres elèctriques amb intel·ligència artificial i algorismes. Una solució que hagués evitat l’apagada de cinc dies que va patir Girona l’any 2010 a causa de la neu o els incendis de Califòrnia de l’any passat iniciats arran d’un llamp. I és que SmartTower podrà detectar incendis, augments de temperatura sobtats i desperfectes a les torres elèctriques en temps real.

La startup ha estat impulsada per Mariano Sancho (CEO) i Marc Sendra (CCO) a partir de la tecnologia desenvolupada per dos doctors de la UPC, Lluis Gil i Marco Pérez, després de 10 anys de recerca. Sendra, que és enginyer, arquitecte i amb un MBA, va decidir apuntar-se al Collider després d’anys treballant en multinacionals. “Tenia ganes de participar en un projecte propi i el renom de la MWCapital i el Pier 01 em van ajudar a decidir-me pel Collider”, explica Sendra a VIA Empresa. Sendra va ser seleccionat pel programa sense saber en quin projecte participaria ni amb quines persones, ja que és el mateix Collider qui s’encarrega de formar els millors equips segons els perfils i necessitats de cada un. “Engegar un projecte amb gent que no coneixes és la part més complicada i el Mariano i jo som molt diferents. La part bona és que ens complementem molt bé i això ha fet que el projecte tirés endavant”, assenyala Sendra.

Silva (Allread): "A vegades la tecnologia pot ser molt bona però l'equip no funciona"

L’emprenedor destaca l'oportunitat d'entrar en el món de l'emprenedoria i les startups que proporciona participar en un programa com el Collider. Així com el know-how i els contactes d'unes institucions com la MWCapital. "A més, el fet que hi hagi una universitat al darrere, una transferència tecnològica de la UPC, és un valor afegit que d'altra forma no tindries accés", afegeix Sendra. Ara, un cop finalitzat el programa, els emprenedors volen seguir treballant en el projecte i veure si pot funcionar en el mercat. És per això que ja estan en converses amb companyies com Endesa, Red Eléctrica o Unión Fenosa, que podrien estar interessades en una solució com la seva.

Un equip "curiós" (i encuriosit)

A part de SmartTower, de la segona edició del Collider ha nascut també Allread, una tecnologia de visió per computador que ensenya la màquina a llegir. Ara bé, a diferència d'altres solucions existents, Allread no escaneja el text sinó que selecciona la part més rellevant amb una fiabilitat del 98%, a més que aprèn dels seus errors gràcies al machine learning. D'aquesta manera, la startup permet llegir el comptador del gas, detectar contenidors en moviment i recollir dades, evitar pèrdues de maletes en els aeroports o paquets en el sector de l'ecommerce

La tecnologia ha estat desenvolupada per tres investigadors de la UAB i del Centre de Visió per Computació, Dimosthenis Karatzas, Marçal Rossinyol i Lluis Gomez, qui, juntament amb els emprenedors Miguel Silva-Constenla (CEO) i Adriaan Landman (COO), han impulsat el projecte. "El nostre equip és curiós, ja que les dues persones de la part d'emprenedoria que el Collider va seleccionar per muntar el projecte venim de fora", explica Silva a VIA Empresa. Landman és holandès i Silva és gallec però portava més de 20 anys a Dubai, on havia impulsat altres startups. "Després de molts anys fora, tenia ganes de tornar i a Barcelona estaven passant moltes coses a escala tecnològica", comenta Silva. Això, juntament amb el gran equip que havia format el programa per crear Allread va fer que no tingués cap dubte en sumar-se al Collider. 

Per a Silva, l'equip és fonamental i la complicitat que han tingut ells cinc per arrencar Allred ha estat essencial per tirar endavant amb la startup. De fet, l'emprenedor puntualitza com en el Collider participen uns 10 projectes però només n'acaben sortint tres o quatre. "A vegades la tecnologia pot ser molt bona però l'equip no funciona", apunta Silva. Per sort, no va ser el cas d'Allred, que ja estan treballant en cinc pilots i parlant amb els primers clients com Comsa, Naturgy o Suez. El seu objectiu ara que ha acabat el programa és aconseguir una gran cartera de corporacions i tancar una ronda d'inversió per créixer i contractar talent.

El CEO d'Allread, Miguel Silva-Constenla, assegura que "només puc dir coses boniques de Catalunya i Barcelona"

El CEO d'Allread, Miguel Silva-Constenla, assegura que "només puc dir coses boniques de Catalunya i Barcelona"

De la mateixa manera que Silva va venir a Barcelona des de Dubai per participar en el Collider, també ho va fer Alonzo Romero des d'Itàlia. L'emprenedor ja havia viscut a la ciutat catalana anteriorment però havia tornat al seu país d'origen, i quan va veure l'oportunitat d'apuntar-se a un programa que li permetés seguir amb la seva vocació d'emprendre, no ho va dubtar. "Jo he dedicat la meva trajectòria professional a grans multinacionals i també he muntat una petita empresa pròpia, però ficar-me en un projecte acompanyat d'institucions, amb un equip més gran i amb una tecnologia provinent de la universitat m'atreia molt", explica. 

Romero és el CEO de BeNergys, un software d'eficiència energètica basat en intel·ligència artificial capaç d'aconseguir un estalvi energètic de fins al 40% en edificis amb despesa mitjana o alta. D'aquesta manera, la startup vol aconseguir reduir l'impacte mediambiental i les emissions de CO2. La tecnologia ha estat desenvolupada per dos investigadors de la UPC qui, juntament amb Romero i Natalia Skwarek (CCO), ja estan treballant amb els primers projectes pilots.

Una tercera edició molt saludable

Mentrestant, la tercera edició -que s'estrena el 8 de juliol, el 7 de gener comença el curs escolar i a l'abril del 2020 es seleccionen els projectes- vol "jugar un gran paper". Aquest serà l'any de la digital health, apunta Sala per anunciar que "el nou Collider tindrà una major involucració de corporacions". I és que Novartis "ens acompanyarà en aquesta edició pilotant el Collider i crearà més condicions perquè vinguin més actors clau per als sectors". De fet, la salut digital és protagonista amb un 45% del talent científic i emprenedor que s'hi ha presentat, seguida de la indústria 4.0 amb la IA i els sensors amb un 39% de la quota.

Sala: "Hi ha molt petroli amagat en el territori i aspirem a crear les condicions perquè aquests projectes en el territori generin valor"

"Tenim una sospita: hi ha molt petroli amagat en el territori i aspirem a crear les condicions perquè aquests projectes generin valor, creiem que Barcelona creixerà i que hi ha suficient massa crítica per tenir un Collider especialitzat", assenyala el director de The Collider, que insisteix en la idea que "invertirem fins a finals d'any en crear els millors equips per crear les millors tecnologies per portar al mercat".

Tecnologies per portar al mercat i que tinguin clients des del minut zero perquè, com assegura Sala, "el millor que li pots donar a una startup són clients, no diners". Clients de dins i clients de fora, que ja reconeixen Catalunya "per la seva capacitat tecnològica, científica i innovadora", com recorda Chacón, que conclou: "Veurem com algunes grans empreses del futur s'hauran generat a casa nostra".