• Torelló 225 Brut Nature Gran Reserva 2011: gran en finor

Torelló 225 Brut Nature Gran Reserva 2011: gran en finor

Aquest cava ofereix una àmplia gamma aromàtica gràcies a una llarga criança de 30 mesos i la fermentació del vi base en bótes de fusta

Torelló 225 Brut Nature Gran Reserva 2011
Torelló 225 Brut Nature Gran Reserva 2011
Ester Bachs
10 de Febrer de 2016

Els ingredients per fer un bon cava giren al voltant de quatre elements clau: la varietat o varietats de raïm locals que s'utilitzen, el clima mediterrani, més o menys moderat segons l'alçada on estan plantades les vinyes, i també els sòls on es cultiven. A l'Alt Penedès sempre han aconseguit treure profit de tots aquests elements i obtenir-ne resultats excel·lents en forma de bombolles.

Una de les empreses que destaquen per la projecció i la puresa dels seus caves és la de la família Torelló. El celler, capitanejat pels germans Toni i Paco de la Rosa Torelló junt amb la seva mare Ernestina Torelló, compta amb la finca de Can Martí a Sant Sadurní des de 1395, que està a mig camí entre el mar i les muntanyes de Montserrat. Allà gaudeixen d'un clima típicament mediterrani amb una temperatura mitjana anual de 16 °C.

Els terres estan compostos per una barreja argilosa i calcària, en els quals s'adapten perfectament les varietats de raïm plantades a diferents alçades de la finca, conformant diversos microclimes que transmeten caràcter als seus vins i caves. Amb tots els segles de dedicació a la viticultura i entenent de caves fins, potencien l'agricultura sostenible, la verema manual i el respecte al medi ambient per mantenir les 135 hectàrees de la propietat com uns petits paradisos naturals, amb sòls rics i vius, que donen qualitats de raïm extraordinàries.

La mateixa filosofia es traspassa als seus caves. Elaboren els escumosos blancs amb la varietat tradicional del xarel·lo, raïm pilar que proporciona bona estructura i elegància als caves de guarda. En la zona del Penedès, el xarel·lo aconsegueix una expressió herbàcia, amb tocs afruitats, unes subtils notes amargues, i un alt grau alcohòlic que queda ben equilibrat per l'acidesa.

Concretament, el Torelló 225 és un cupatge del trio xarel·lo-macabeu-parellada. Quan es cull el raïm, normalment a les nits d'agost per mantenir la temperatura més fresca i evitar oxidacions de la fruita, s'entra directament al celler on es premsa suaument per obtenir el most flor. Aquest cava vol oferir una àmplia gamma aromàtica i l'aconsegueix amb una llarga criança de 30 mesos en rima i la fermentació del vi base en bótes de roure francès.

Les primeres bótes que es van utilitzar per madurar i comercialitzar el vi eren les bordeleses, les quals tenien -i tenen- una capacitat de 225 litres, d'aquí el nom d'aquest gran reserva. En copa, el 225 es mostra brillant, de color groc-daurat pàl·lid, amb una bombolla fina que forma elegants rosaris. En nas, ressalten les aromes de fruites de pinyol madures i les de criança (pa torrat, brioixeria i vainilla).

En aquest cava, el factor de personalitat és el seu volum, amb un pas de boca ampli i cremós. Gràcies al llarg envelliment, el carbònic està ben integrat, l'acidesa molt ben equilibrada, i el conjunt aromàtic, més complex. Té un final llarg que deixa un postgust afruitat i torrat molt elegant. Sens dubte, és un cava de grans harmonies, versàtil per a maridar tot un àpat i que convida a repetir copa i/o... ampolla.

Setmanalment, VIA Empresa presenta un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi