• Les 100 universitats més innovadores d'Europa

Les 100 universitats més innovadores d'Europa

Espanya entra en el rànquing de la mà de tres universitats catalanes i dues de valencianes, que triomfen per les seves patents

La creació de tecnologia o l'estímul de l'economia global posicionen les universitats com les més innovadores | iStock
La creació de tecnologia o l'estímul de l'economia global posicionen les universitats com les més innovadores | iStock
Barcelona
24 de Juny de 2019

Alemanya, el Regne Unit i França compten amb les universitats més innovadores d'Europa. Així es desprèn del rànquing elaborat per Reuters que, tot i així, torna a coronar per quart any consecutiu la Universitat Catòlica de Lovaina (KU Leuven) de Bèlgica com la més innovadora de tot el continent. Espanya, per la seva banda, entra al rànquing gràcies a Catalunya i el País Valencià. En la sisena posició juntament amb Suïssa, l'Estat espanyol compta amb cinc de 100 universitats més creatives, tres de Barcelona i dues de València.

Amb gairebé 600 anys d'història -va néixer l'any 1425-, KU Leuven és la universitat més gran de Bèlgica i una de les més antigues d'Europa. Sota la fórmula de combinar l'educació amb la investigació, la universitat ha patentat 305 patents entre el 2012 i el 2017 i es distancia de la segona, la Universitat d'Erlangen-Nuremberg, que en té 238. Tot i així, Alemanya és el país amb més universitats innovadores de tot Europa, amb 23 de les 100 que entren a la taula. De fet, del 28 Estats membre de la Unió Europa, només n'entren 13 i només els tres primers sumen 72 universitats.

 

L'informe, que s'ha elaborat tenint en compte tant les patents registrades per les universitats en factors vinculats amb el desenvolupament de programari, farmàcia, dispositius mèdics o telecomunicacions, entre molts altres, confirma que la primera universitat de l'Estat espanyol que entra en el rànquing és la Universitat de Barcelona (UB), en la 75a posició i amb 84 patents entre el 2012 i el 2017. La segueix la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en 81a plaça i amb 17 patents, la Universitat de València (UV) en 92a posició i 73 patents, la Universitat Politècnica de València en 95a posició i 135 patents i tanca la taula la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb 91 patents.

Però cada una d'elles destaca pels seus trets característics i, mentre la UB triomfa per les seves patents farmacèutiques -sobretot per la teràpia que els seus neurocientífics han identificat per l'alzheimer-, la UPV, per exemple, ho fa pels productes químics. De fet, només la UPC guanya puntuació amb les patents en telecomunicacions, però és l'única que no suma punts en patents vinculades a l'agricultura, la silvicultura i l'alimentació. De fet, la politècnica catalana ja ha desenvolupat un dispositiu portàtil que pot proporcionar diagnòstics de salut cardiovascular en menys de 60 segons, ha creat un software que permet ajudar els controladors de trànsit aeri o està produint una plataforma que permet als investigadors mèdics simular òrgans humans.

 

Tanmateix, però, i tot i ser dins del rànquing, les universitats catalanes encara tenen camí per recórrer per escalar a les primeres posicions de la taula, ocupades per Bèlgica, Alemanya, el Regne Unit i Suïssa. I, també, Catalunya encara pot impulsar més Espanya amb altres universitats que encara no figuren entre les 100 universitats més innovadores d'Europa.  

 

Com deia l'empresari John D. Rockefeller, "si vostè desitja tenir èxit, ha de buscar nous camins, enlloc de recórrer els camins tradicionals i trillats de l'èxit, que tots coneixen". A poc a poc, però sense pausa.