• Veto als cotxes més contaminants a partir del 2019

Veto als cotxes més contaminants a partir del 2019

Els vehicles que produeixen més emissions tindran prohibida la circulació per l'àrea de Barcelona

Cotxes circulen per l'autovia A-2 a Lleida a l'alçada de Bell-lloc
Cotxes circulen per l'autovia A-2 a Lleida a l'alçada de Bell-lloc
Europa Press
07 de Març de 2017
Act. 07 de Març de 2017
Els vehicles més contaminants tindran prohibida la circulació per Barcelona i altres 39 municipis de l'àrea metropolitana de dilluns a divendres a partir de l'1 de gener del 2019 independentment de l'estat de l'aire, si bé aquesta restricció es començarà a aplicar des del desembre d'aquest any només en episodis de contaminació, que es produeixen de tres a cinc dies anuals.

Ho ha explicat aquest dilluns el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, després de participar en la primera gran trobada sobre contaminació a Barcelona, en el qual també han participat l'Ajuntament de la capital catalana, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona, i els departaments de Salut, Interior i Governació de la Generalitat.

El compromís de la cimera ha estat reduir un 30% les emissions vinculades al trànsit en un termini de 15 anys per aconseguir gradualment els nivells recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i aquesta contaminació es reduirà un 10% en els propers cinc anys, segons Rull.

La mesura de restricció del trànsit afectarà vehicles anteriors a la categoria Euro 1: furgonetes matriculades abans de l'1 d'octubre del 1994 i a cotxes matriculats abans de l'1 de gener del 1997, la qual cosa implicarà 106.018 vehicles, que suposen un 7% del parc mòbil, i 22.049 furgonetes, és a dir, un 16%.

Rull ha sostingut que aquests vehicles amb més de 20 anys d'antiguitat "contaminen tant com deu cotxes que utilitzen combustible fòssil", ha lamentat.

L'acord afecta 40 municipis declarats Zones de Protecció Especial del Medi Atmosfèric (Àmbit-40) on viuen 4,3 milions de persones; inclou poblacions de les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Oriental -no a tots els municipis de l'àrea metropolitana-, i afectarà indirectament Osona, Bages, Anoia, Maresme, Alt Penedès i Garraf.

A més, els vehicles que no rebin distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) -de gasolina matriculats abans de l'any 2000 i de dièsel d'abans del 2006- no podran circular a l'espai comprès per les Rondes de Barcelona -aquestes vies incloses- en episodis contaminants a partir de desembre del 2017, i desplegaran mesures per prohibir-los a partir del 2020.

La Conselleria de Governació ha plantejat un canvi d'horari en l'accés i sortida de la feina dels treballadors públics per "repartir millora la mobilitat i no concentrar-la", una iniciativa que volen traslladar a les grans empreses i que abordaran també amb sindicats, ha destacat Rull.

Targeta verda i peatge
Per incentivar la retirada d'aquests vehicles, crearan una targeta verda metropolitana previsiblement abans de l'estiu que donarà tres anys de transport públic gratuït, de la qual podran beneficiar-se els residents de l'àrea metropolitana que donin de baixa un vehicle contaminant que no adquireixin un altre durant els tres anys de vigència de la targeta.

També ha anunciat que estudiaran la implantació d'un possible peatge contra la congestió en aquesta zona, en el marc del nou model de finançament de les vies d'alta capacitat de Catalunya, les conclusions de la qual estaran llestes a la tardor del 2017, com les taxes que tenen a Londres (Regne Unit).

Es plantegen implantar un recàrrec sobre el preu dels carburants per finançar la millora de la tarifa del transport públic, i el disseny d'un nou model tarifari quilomètrica i d'un nou model de pagament per a l'ús que ha de substituir els 88 títols, la T-Mobilitat. 

Han acordat crear un òrgan de coordinació per analitzar l'impacte de la contaminació de l'aire sobre la salut, que es reunirà anualment, i un altre de coordinació per al seguiment de les conclusions adoptades en l'acord d'aquest dilluns, integrat per tots els agents implicats.

El vicepresident de l'AMB Antoni Poveda ha anunciat que l'organisme deixarà d'homologar taxis dièsel el 2019 i que instal·larà espais d'aparcaments d'intercanvi amb el transport públic -park and ride-, i ha demanat més carrils Bus-VAO, acabar les L9 i L10 i de Metre i més finançament del transport públic per part del Govern central.

Evitar morts prematures
Segons Rull, l'acord persegueix millorar la vida de la gent perquè la qualitat de l'aire és un dels temes més preocupants a causa de l'impacte que té sobre la salut, ja que causa morts prematures, fet que "interpel·la les administracions públiques a prendre decisions molt dràstiques i fermes".

La tinent d'alcalde d'Ecologia de Barcelona, Janet Sanz, ha exigit al Govern central més finançament del transport públic, i ha advertit sobre l'acord: "Aquesta expressió de voluntat polítiques és un pas avanci respecte a tot el que s'havia fet fins ara. Anem tarda, però encara som a temps de resoldre la situació".

El diputat d'Espais Naturals i Medi ambient de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent -que ha intervingut en no poder acudir la presidenta, Mercè Conesa-, ha destacat que la corporació provincial ha elaborat plans de qualitat de l'aire de 17 municipis del Vallès Oriental i dels cinc més poblats de l'entorn de Barcelona: Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet.

40 municipis
Els municipis afectats, que formen part de l'Àmbit-40, són Barcelona, Badalona, l'Hospitalet, Cornellà, Esplugues, El Prat i Sant Feliu de Llobregat, Barberà, Cerdanyola, Sant Cugat, Sant Quirze, Mollet, Montornès i Parets del Vallès, Sant Adria del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Gavà, Martorell, Molins de Rei, El Papiol, Pallejà, Sant Andreu de la Barca i Sant Joan Despí.

També Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Castellbisbal, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, La Llagosta, Martorelles, Montmeló, i Sant Fost de Campsentelles.