• Via Empresa 2024
  • Pòdcasts, llibres i debat: VIA Empresa posa Catalunya al centre del diàleg econòmic

Pòdcasts, llibres i debat: VIA Empresa posa Catalunya al centre del diàleg econòmic

VIA Empresa presenta davant el teixit empresarial català el llibre 'Qui mou l'economia catalana?', la nova temporada del pòdcast 'L'Empresa al Dia' i un nou web

L'acte de presentació, al DFactory de Consorci de la Zona Franca de Barcelona | Marc Llibre
L'acte de presentació, al DFactory de Consorci de la Zona Franca de Barcelona | Marc Llibre
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
21 de Novembre de 2024
Act. 22 de Novembre de 2024

"Existeix un país més positiu que el que molts intenten pintar de negre". Amb aquesta reflexió, recollida a l'editorial publicat el passat 14 de novembre, ha iniciat Elena Busquets, directora de VIA Empresa, una jornada històrica per aquest diari. Al DFactory del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, i davant d'unes 100 persones, s'ha presentat una nova etapa a partir de tres eixos: la presentació del llibre Qui mou l'economia catalana?, una nova pàgina web i la segona temporada del pòdcast L'empresa al dia, amb un format renovat. Tot coronat per una taula rodona amb quatre experts que han abordat l'actual fotografia econòmica de Catalunya.

 

Totes tres són apostes de present que miren cap al futur. "Internet és eteri. La portada del diari que vam fer ahir, ja no existeix", ha reflexionat Busquets. Per això, amb aquest esdeveniment, VIA Empresa ha volgut mostrar al teixit empresarial català el nou pas del projecte. "Avui lluirem la constatació del periodisme que fem cada dia", ha remarcat la directora. 

Les paraules de Busquets, però, no han estat les úniques. També Ramon Grau, president de Totmedia, ha volgut ser present en un acte històric per al grup de comunicació. "Pensem que la vinculació del món digital amb el paper encara té força recorregut. Des de Totmedia estem molt orgullosos del que és avui VIA Empresa, un mitjà referent a Catalunya i en català sobre l'economia real del país, amb una mirada positiva i sempre mirant el got mig ple", ha declarat. Grau també ha demanat confiar en el "bon periodisme". "Fugiu del soroll de les xarxes. Gràcies al bon periodisme farem persones més crítiques, més lliures i, per tant, una societat millor", ha sentenciat.

 

Grau: "Gràcies al bon periodisme farem persones més crítiques, més lliures i, per tant, una societat millor"

Tot plegat no hauria estat possible sense el suport d'Ibercaja. Carles Gil, responsable territorial de banca, empreses i banca corporativa de l'entitat, també ha tingut paraules d'agraïment i orgull. "La col·laboració entre insitucions, entitats i companyies amb els mitjans és imprescindible. Estem molt orgullosos de participar i presentar un projecte que dona veu als empresaris de Catalunya", ha reivindicat.

Quines persones mouen l'economia de casa nostra?

Elena Busquets i Gemma Fontseca presenten el nou llibre de VIA Empresa | Marc Llibre
Elena Busquets i Gemma Fontseca presenten el nou llibre de VIA Empresa | Marc Llibre

Un cop fets els parlaments, Busquets ha obert la presentació del llibre Qui mou l'economia catalana?. "En la fotografia en moviment de la nostra economia hi ha una constant: un batec provocat per desenes i milers de persones que conscientment i inconscientment mouen els engranatges de l’economia", ha introduït. D'aquí la necessitat d'escriure aquest llibre: conèixer i apropar als nostres lectors qui són les 40 persones que mantenen viva la nostra economia diàriament.

En aquest llibre, l'equip de redacció de VIA Empresa ha participat activament escrivint i dissenyant el contingut, igual que altres periodistes i economistes, però gran part de la publicació pertany a Toni Rodríguez, president executiu d'Intermèdia Comunicació. "És un gran escriptor i periodista", ha afirmat Busquets. Rodríguez també ha estat present a l'acte, encara que ho ha fet entre el públic, igual que alguns dels noms que han aparegut al llibre.

Cadascun dels perfils explica la formació, carrera i inquietuds d'empresaris i empresàries que són un referent a casa nostra. "Entre els perfils trobem des de persones que es desperten a les cinc de la matinada fins a altres que des dels 12 anys ja es trobaven treballant a empreses familiars", ha revelat Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa.

'Qui mou l'economia catalana?també inclou un apartat extra amb el nom de 160 empresaris i empresàries més

Ara bé, definir l'abast de l'enorme teixit empresarial català en 40 perfils seria quedar-se massa curt. Per això, Qui mou l'economia catalana? també inclou un apartat extra. "Com que a VIA Empresa som fans dels bonus tracks, hem decidit afegir el nom de 160 persones més, tot i que en podrien ser moltes més", ha apuntat Fontseca.

Tots els assistents a l'acte han rebut el llibre de franc, però Qui mou l'economia catalana? estarà a la venda per un preu de 11 euros.

Un nou web per a una nova etapa

L'acte d'aquest dimecres també ha servit per presentar oficialment el nou format del web de VIA Empresa, dissenyat per Mortensen i Comitium. La nova versió es va introduir la passada setmana amb la idea que estigués a punt per a aquest històric 20 de novembre. "Suposo que és tard per robar-vos la primera impressió, però us volem oferir, almenys, la primera explicació", ha avançat Busquets. Tot seguit, la directora ha donat la paraula a Quico Domingo i Gerard Artés, representants de les dues desenvolupadores.

"En aquest procés de disseny ens hem trobat amb un client que tenia molt clar el que volia, un fet que no és massa habitual" , ha explicat Domingo. Per la seva part, Artés ha subratllat la importància que té la "solidesa" al web d'un mitjà de comunicació: "Players com Google estan interessats que els mitjans funcionin bé, per això és important que VIA Empresa evolucioni per solucionar reptes que tenim avui i que tindrem en un futur".

Domingo (Mortensen): "La premissa era no fer un redisseny complet i no trencar amb el que és 'VIA Empresa'"

Segons els experts, una de les prioritats era no fer un redisseny complet del web. "La premissa era no trencar amb el que és VIA Empresa", ha presentat Domingo. "Hi ha un nou menú amb la informació molt més accessible, mentre que la part de les obertures està molt més jerarquitzada. També hem donat molta més rellevància a l'opinador i els autors, i la publicitat està integrada d'una manera més amable", ha informat, entre altres detalls.

Del 'qui' al 'què': el termòmetre de l'economia catalana

El DFactory Barcelona, de gom a gom | Marc Llibre
El DFactory Barcelona, de gom a gom | Marc Llibre

Les presentacions inicials han deixat pas a la segona meitat de l'acte: una taula rodona formada per quatre experts que han pres la temperatura a l'economia catalana. "El nostre repte d’avui és elevar aquest 'qui' per parlar del 'què'. Sabem qui mou l’economia, però què la mou?", ha plantejat Busquets. 

Els participants han estat col·laboradors de prestigi d'aquest diari: Oriol Amat, economista, catedràtic de la UPF - Barcelona School of Management, president de l’Observatori de la Pime de Pimec i vicepresident de la Xarxa Vives d’UniversitatsGina Tost, exsecretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya i experta en tecnologia amb una llarga trajectòria en videojocs, tecnologia, innovació i noves tendències digitals; Xavier Roig, enginyer, empresari i assagista; i Eva Vila-Massanas, economista i cofundadora de la consultora WeEQUAL.

Els quatre experts han debatut sobre temàtiques de rellevància, com ara l'estat actual de l'economia catalana, què busquen les empreses, problemes actuals, reptes com la productivitat, sectors estratègics (com per exemple, el turístic o el tecnològic) o el networking, entre altres.

Amb tot, l'acte ha conclòs amb una gran ovació dels assistents i amb una sensació: esdeveniments com el d'aquest dimecres al DFactory Barcelona són només el pal de paller d'un VIA Empresa multiplataforma i més compromès amb el teixit empresarial català que mai. En resum, el VIA Empresa de sempre amb una mirada de futur.