Des de fa uns anys, Victor Küppers triomfa amb la seva fórmula de psicologia positiva. "El coneixement i les habilitats sumen, l'actitud multiplica", assegura. Clar, simple i directe. Aquest holandès que viu entre Camprodon (Ripollès) i Madrid va deixar la vicepresidència de Barna Consulting Group per fundar la seva pròpia empresa de formació. Durant el seu temps lliure, aixeca somriures de felicitat allà on va. Així ho avalen també més de 5,5 milions de reproduccions de la seva Ted Talk a Andorra. Però, coincidint amb el Dia Internacional de la Felicitat, VIA Empresa es pregunta: com es treballa l'alegria de viure?
Des de bon començament, Küppers reconeix que ell no vindria a escoltar-se. No es considera un expert però es passa el dia llegint-los i es fa escoltar: "Tot allò que explicaré ja ho saps però l'important és si ho fas". Dir no és el mateix que fer. En té prou amb un PowerPoint i set diapositives per posar ordre i reflexió al voltant de la psicologia positiva que lluita contra el desànim. "L'únic que controlem del tot és la nostra actitud", explica. Encara més: "L'alegria no és un gen, és una decisió. S'aprèn a viure amb alegria".
Alegria davant la bogeria
El context no és senzill: "Estem molt bojos". Les paraules crisi, atur o dèficit han deixat petjada a la societat i no ho posen gens fàcil. Els problemes, les preocupacions i l'estrès, tampoc. Tant és així que, segons Küppers, Espanya es troba en màxims de venda de psicofàrmacs. "Ningú somriu, tothom va enganxat a un telèfon mòbil", alerta. I precisament per això, crida als quatre vents que "avui en dia ser alegre és ser heroic".
Què diferencia els que somriuen dels que s'enfaden, els del bon humor dels del mal humor, els que gaudeixen de la vida dels que no? És tan simple (o complex) com una qüestió d'actitud. Vital, alegre i entusiasta. Que multiplica. El famós cardiòleg Valentí Fuster defensa que "aquell que a la seva vida no té un drama i no viu amb alegria s'ha conformat amb la mediocritat". Küppers que és també professor de direcció comercial a la UIC recorda que habitual i normal no volen dir el mateix. "La diferència entre la teva millor i pitjor versió és el teu estat d'ànim", reivindica.
Küppers: "La diferència entre la teva millor i pitjor versió és el teu estat d'ànim"
Però, la mediocritat no és un atzucac. Ni de bon tros. Pels més escèptics, l'estat d'ànim es pot treballar: "Ser alegre és una decisió". I val la pena lluitar per decidir. N'hi ha prou amb canviar d'hàbits i començar a caminar d'una manera diferent. Deixar d'arrossegar els peus i posar-se a saltar. "Tu ets com vulguis ser", afegeix. Al més pur estil coaching, tant a la feina com a dins i fora de casa. Quin és el secret per viure amb alegria? Segons els experts de psicologia positiva, la clau es troba en l'amabilitat. Això implica gaudir de tot, facis el que facis, o almenys intentar-ho: "Sempre hi ha noves il·lusions, si no en tens, busca-les".
Les plantes de la vida
Sense posar-hi ordre, Küppers té molt clar què o més ben dit qui ens importa: pares, parella, fills, germans i amistats. Per a tots els públics, són les persones que més ens estimem. Però sembla que hem perdut de vista el més important: "A la vida hi ha una norma de sentit comú: planta que no regues, planta que mor. Amb les relacions, igual". Tot i que l'hàbit de dir coses bones està poc normalitzat dins la societat, convé no oblidar que "el més important de la vida és que el més important sigui el més important". Una qüestió de gran importància.
A l'escala de prioritats de la psicologia positiva, sentir-se estimat es troba entre les necessitats bàsiques. Al cap i a la fi, va amb el carnet social. "Els éssers estimats tenen tot allò dolent que els hi diem i tot allò bo que callem", assegura. I és de sobres conegut que les persones alegres atrauen i contagien. Per això, convé no oblidar que "les persones et valoren, t'aprecien i t'estimen per la teva manera de ser". I encara més quan els problemes poden fer escac a la felicitat.
Küppers: "Les persones et valoren, t'aprecien i t'estimen per la teva manera de ser"
Ara bé, Küppers matisa que "quan un només té circumstàncies a resoldre, el dret a perdre l'alegria és molt dubtós". Per a fer valdre aquest dret, recomana: fer una llista de problemes, separar els drames de les coses a resoldre, relativitzar, desfogar-se de forma raonable, serenitat i acceptar que les coses són com són. Ara només queda preguntar-se: "Com se surt del bucle? Què em treu l'alegria? Què hi ha de fantàstic a la meva vida?".
"La vida és una obra de teatre que no permet assajos. Per això, canta, riu, balla, plora i viu intensament cada moment de la teva vida abans que el teló baixi i l'obra acabi sense aplaudiments", interpretava Charles Chaplin. Així és també el mètode Küppers que deixa el públic dempeus i no admet preguntes. "Aquell que fa preguntes ho fa per complicar-te la vida", bromeja. Sense preguntes, només queda l'actitud i l'alegria de viure que multiplica. Per cert, la seva cita preferida és de Santa Teresa de Calcuta: "Que ningú s'apropi mai a tu sense que en marxar se senti una mica millor i més feliç". Feliç, dia i vida feliç.