Si l'auge de les xarxes socials com a actor fonamental en l'opinió pública era pràcticament indiscutible abans de la pandèmia, l'anomenada nova normalitat ha col·locat aquestes plataformes en un paper definitivament central en la nostra comprensió del món. No importa si hi som o no: les xarxes socials ja formen part de la realitat de qualsevol àmbit de la societat. Només a Espanya, més de 25 milions de persones són usuàries de xarxes socials, amb una mitjana de 4,5 comptes cadascuna. I les dades segueixen creixent.
Així que, si abans de l'era digital les converses giraven principalment al voltant del nostre context més proper i a les temàtiques i continguts presents en els mitjans de comunicació, ara bé podríem afegir memes, virals i altres continguts natius d'internet que circulen lliurement fins a arribar a la palma de les nostres mans. Els historiadors difícilment podran explicar la dècada que ara comença sense tenir en compte el paper de les xarxes socials. Aquests són alguns dels esdeveniments sorgits a internet i que, a l'escalfor de retweets, stories i hashtags han marcat d'una forma o una altra nostra la història recent:
Mentides sobre la Covid-19
Comencem fent autocrítica: la desinformació ha trobat a les xarxes socials l'entorn ideal per reproduir-se pràcticament sense control, malgrat algunes iniciatives encara incipients com EU vs disinfo llançada per la Comissió Europea el 2015. Sigui com sigui, les mentides es mouen com peix a l'aigua per internet. I la pandèmia causada per la COVID-19 és un caldo de cultiu idoni per a la seva proliferació. S'enrecorden de l'onada d'histèria que va haver-hi al voltant del paper higiènic durant els primers compassos del confinament?
Els rumors d'un possible (i fals) desproveïment d'aquest producte van ser el tret de sortida per a una infinitat de rumors que, malgrat no estar comprovats, s'han colat en multitud de converses. Per exemple, una de les mentides més esteses relaciona la pandèmia amb les xarxes 5G. La història ha agafat tal força que la seva pròpia expansió ha estat, al seu torn, viral. S'enrecorden del famós fil de Miguel Bosé a Twitter?
El pal de golf
Sí, l'anomenada rebelión de los Cayetanos o també coneguda com a revolta de les casseroles de Núñez de Balboa comptava amb tots els ingredients per ser, dit de forma asèptica, àmpliament comentada. No per això les mentides que es van generar al voltant d'aquells esdeveniments deixen de ser falses i, per tant, han de ser degudament assenyalades. Recorden el famós pal de golf?
Només el vídeo d'aquest tweet té més de 500.000 reproduccions. No obstant això, el pal de golf mai va existir ja que es tractava, simplement, d'una escombra. Algú recorda les rectificacions que alguns mitjans van publicar sobre aquest tema?
Moviment #BLM
Si la televisió va ser el vehicle a través del qual va sorgir una onada global d'indignació per l'assassinat de George Floyd el passat 25 de maig a Estats Units, va ser a les xarxes socials on es va articular el moviment #BlackLiveMatters. De forma similar als grans atemptats esdevinguts en els últims anys, milions de persones van compartir a les seves xarxes socials imatges en negre com a senyal de suport. I per primera vegada corporacions multinacionals, tradicionalment al·lèrgiques a qualsevol tipus de posicionament, van prendre partit donant suport al moviment. S'imaginen fa pocs mesos a Adidas retuitejant Nike?
El Racó del Lector és una secció per compartir experiències, donar el teu feedback o fer algun suggeriment de tot allò que t'agradaria llegir o escriure. Escriu-nos a lectors@viaempresa.cat