• Viure Barcelona des del terrat

Viure Barcelona des del terrat

Upstairs BCN trasllada el model d'Airbnb a les terrasses i cobertes de finques privades per fer-hi activitats d'oci i conèixer la ciutat amb un altres ulls

    Upstairs BCN vol presentar una Barcelona desconeguda tant pels turistes com pels locals
    Upstairs BCN vol presentar una Barcelona desconeguda tant pels turistes com pels locals
    28 de Juliol de 2015
    A la ciutat de Barcelona hi viuen més d'1.600.000 persones. La gran majoria, en blocs d'edificis que superen els cinc pisos, i amb balcons petits. Això significa que tenir terrassa o terrat és un luxe.

    De fet, segons les dades de l'Ajuntament, el nucli urbà disposa de 17.000.000 de metres quadrats de cobertura habitable. La paradoxa és que, sovint, les comunitats de veïns han deixat sense ús aquests espais. I conscients del privilegi que significa gaudir del sol en una terrassa i de tenir un lloc on celebrar trobades, la start-up Upstairs Bcn se suma a l'onada de l'economia col·laborativa per convertir-se en una mena d'Airbnb dels terrats barcelonins.

    Canviar l'estil de vida
    "La roba s'eixuga a l'assecadora, ens posem morenos prenent sessions de rajos ultraviolats i els nens juguen amb les tauletes a dins de casa. Per què ens hem oblidat dels costums de tota la vida?", es pregunta Florenci Guntín a tall de reflexió. Ell és el fundador del projecte i un dels dos socis que va llençar-se a la piscina per tal de retornar als terrats el protagonisme que considera que mereixen.

    Només fa tres mesos que estan en actiu i ja compten amb un catàleg de 12 terrats. El creixement és "gradual", confessa Guntín, però considera que l'auge de l'economia col·laborativa és un punt amb el qual compten a favor. Defensa que no és només una moda passatgera, sinó que és una mostra de com cal canviar els hàbits de consum: "Es tracta d'una suma entre la necessitat de trobar altres vies per fer diners i de la tendència de compartir i no de posseir".

    Upstairs Bcn ofereix ja una programació estable, tot i que encara insuficient per generar beneficis. Per això, els socis encara han de fer front al desemborsament de diners, una inversió que el CEO preveu que arribarà als 60.000 euros a finals d'aquest 2015.

    Veure la ciutat amb uns altres ulls
    Els terrats han de complir alguns requisits. El primer, permetre un aforament mínim de 15 persones, de manera que queden descartades les terrasses petites. També han d'assegurar unes mesures de seguretat mínimes i tenir unes vistes úniques de l'skyline de Barcelona o oferir un altre aspecte d'un indret conegut de la ciutat.

    Vistes al carrer Sant Pere més alt i al Palau de la Música Catalana des d'una terrassa. Cedida

    "Busquem mirades insòlites a determinats llocs o conjunts patrimonials, és un atractiu tant pels locals com pels turistes que ja coneixen les 7 o 8 icones clàssiques i busquen endinsar-se en l'estil de vida d'aquí", afegeix Guntín. I és que ja han aconseguit atraure visitants estrangers a les seves activitats, tant per les vistes proposen com per les activitats.

    Experiències úniques
    Les activitats que integren el programa de la start-up també compleixen algunes normes: "Ser de qualitat cultural o artística, úniques i sensorials". En aquests primers mesos han organitzat un cicle de jazz, sessions de dansa, observació astronòmica i horticultura urbana.

    Concert de Jazz en una terrassa del districte de Ciutat Vella. Cedida


    Guntín remarca que busquen tallers que tinguin "lògica amb l'entorn", és a dir, que el fet de ser un escenari com aquest complementi l'activitat en qüestió i li doni un valor afegit. A més a més, per acabar "d'arrodonir l'experiència", com diu el fundador, s'acompanya la sessió amb la degustació d'una cervesa o cava artesà, o algun altre producte gastronòmic singular.

    A mida per l'amfitrió
    L'amfitrió –com anomenen els propietaris dels espais- són els qui escullen quin benefici treure de cada activitat. Guntín detalla que poden treballar amb un pressupost tancat on la persona decideix per quants diners i hores vol llogar el seu terrat o bé escollir quedar-se amb el 50% dels beneficis. L'altre 50% se'l queda Upstairs BCN.

    En aquest sentit, el CEO subratlla que cada proposta està 100% adaptada a l'usuari i que és totalment transparent: "L'amfitrió coneix els detalls del taller, qui l'organitza, quanta gent va i les despeses que comporta fer aquella activitat. I, per descomptat, ha d'aprovar-ho tot".

    El servei no es limita únicament a gestionar el lloguer entre el propietari i l'interessat, sinó que també dóna la possibilitat d'habilitar-ho amb els serveis i mobiliari necessari per dur a terme la sessió. Aquesta és una despesa que va a càrrec de l'entitat o particular que celebra l'esdeveniment i està pensat especialment pels qui volen fer festes com aniversaris o trobades d'amics i familiars.

    Aquesta darrera línia de negoci els permet acostar-se a les agències de comunicació i productores visuals, un segment que, segons Guntín, "ha demostrat ser molt viable".

    Pensar en el medi ambient
    Estar dins la xarxa de lloguer de terrats implica també rebre consells sobre com mantenir i millorar l'espai. L'altre soci fundador, Kiko Escudé, havia treballat en la rehabilitació d'espais i s'encarrega d'aquest aspecte. El que fan és ajudar el propietari a posar plaques solars, instal·lacions eòliques o sistemes per recollir les aigües fluvials, així com cobertes per enjardinar els espais. "Al final, el que volem és obrir un espai privat a tothom i contribuir en una millora pel bé de tothom", conclou Guntín.