• 'Winners Bracket': els rànquings que han marcat 2021

'Winners Bracket': els rànquings que han marcat 2021

El passeig Sant Joan ha estat el campió a les classificacions en un any marcat per l'adaptació a la pandèmia, les empreses emergents i la inversió internacional

El Passeig Sant Joan protagonitza el rànquing més llegit de 2021 | ACN
El Passeig Sant Joan protagonitza el rànquing més llegit de 2021 | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
03 de Gener de 2022

De la macroeconomia a les postres, de tot es pot fer una classificació. En un període marcat per les recapitulacions, les pel·lícules i els discos de l'any, els màxims golejadors, els rànquings prenen especial rellevància. A la secció Rànquing de VIA Empresa es té en compte aquesta multiplicitat de temes, i el recull dels més llegits de 2021 és especialment variat. Universitats, vins, empreses emergents i pastisseries han sigut objecte d'ordenació durant els darrers 12 mesos, i aquest són els líders d'un escamot nombrós.

10. Els lloguers més cars de Barcelona

L'habitatge és, sense dubte, una de les grans preocupacions generals d'aquesta generació. Les pujades i oscil·lacions del lloguer a Catalunya han estat especialment cridaneres, i la demarcació de Barcelona ha estat de manera sostinguda una de les regions de l'Estat Espanyol on aquest bé de primera necessitat ha estat més costós. Fora dels barris més demandats de la capital del país – La Barceloneta, DiagonalMar o LesTresTorres – el sud del Baix Llobregat és la zona més cara del país per viure-hi, amb el castelldefelenc barri de LesBotigues al capdavant del rànquing: un lloguer al districte té un preu mitjà de 20,57 euros per metre quadrat.

9. Esade, Eada i Iese, a l'elit europea de les escoles de negoci

L'especialitzacióempresarial és un dels valors afegits més rellevants al teixit productiu contemporani. Les escoles de negoci han pres una especial rellevància en les formes en què es prenen decisions econòmiques i els camins dels executius cap als grans despatxos de les multinacionals. Entre les 25 més importants d'Europa aquest 2021 s'han colat tres catalanes: Iese (4), Esade (13) i Eada (25) ofereixen alguns dels millors MBA, EMBA i formacions en gestió corporativa del continent. Només una escola espanyola apareix en una llista dominada per l'acadèmia francesa i alemanya: la madrilenya IE Business School.

8. Les emergents que marcaran el futur de Catalunya

Si el teixitempresarial català ha de tenir un nom, aquest és startup. L'ecosistema d'empreses emergents del país és un dels més destacats d'Europa, i atreu talent i inversions internacionals de tot el continent. En bona part, aquest èxit és causat pels grans noms que dominen el panorama emprenedor espanyol – vuit d'ells, segons Linkedin, catalans. L'exitosa companyia de proteïna vegetal Heura Foods, l'unicorn de la mobilitat sostenible Wallbox o el marketplace de flors i plantes Colvin són algunes de les emergents del país que assenyalen el camí corporatiu a l'Estat espanyol.

7. Les universitats catalanes lideren l'acadèmia de l'Estat

Els rànquings internacionals d'excel·lència universitària mai han mostrat gaire afecte cap a les universitats de l'Estat espanyol. L'informe QS de qualitat universitària 2021 no ha estat una excepció: només una acadèmia de l'Estat ha entrat entre les 200 millors universitats del món: la UniversitatdeBarcelona. La capital del país compta amb quatre de les deu millors universitats espanyoles, totes elles públiques – UB, UAB, UPF i UPC. Les madrilenyes UAM i UCM i la navarresa universitat de Deusto acompanyen els centres catalans entre els més competitius de l'Estat .

La UB és la millor universitat de l'Estat, segons QS

La UB és la millor universitat de l'Estat, segons QS 

6. Volem pastissos catalans

L'adaptació de les tradicions a les restriccions sanitàries provocades per la pandèmia ha estat una de les qüestions més conflictives dels darrers dos anys, i el dia de la mona no ha estat diferent. La recuperació de les pastisseries després d'una Pasqua bloquejada per la pandèmia el 2020 ha estat un dels punts clau de les festivitats catalanes d'enguany, i amb tantes tanques per comprar un pastís, només es pot anar als millors establiments. Els premis Fava de Cacau han reconegut enguany la barcelonina Escribà com la millor pastisseria de Catalunya, seguida de Santacreu, a Viladecans. La mataronina Uñó o la manresana ElCigne ocupen també espais privilegiats en la llista.

5. Catalunya, hub d'inversió estrangera

La pandèmia no va parar l'impuls inversor a Catalunya. Tot i la quantitat d'empreses que han hagut d'abaixar la persiana durant els anys de la pandèmia, moltes multinacionals han volgut aterrar al país durant 2020 i 2021. Barcelona i la seva àrea metropolitana han esdevingut indrets privilegiats per situar un hub internacional per al Sudd'Europa i la Mediterrània, i empreses com l'estudi de videojocs Smilegate, la tecnològica SQLI o la healthtech Ypsomed s'han instal·lat a la capital catalana. Així, els països amb més inversió a Catalunya durant l'any de la pandèmia van ser Alemanya, França, el Regne Unit i els Països Baixos.

4. On hem de fer la compra?

Catalunya també aporta els millors supermercats de l'Estat. La satisfacció dels clients amb les seves botigues d'alimentació depenen de molts factors, des de la proximitat a l'assortiment i qualitat de productes que s'hi poden trobar. Un espai com el súper, que ocupa tant de temps de la setmana d'una persona – prop del 60 dels espanyols hi van una o dues vegades a la setmana – ha de triar-se amb cura. Segons l'OCU, quatre dels cinc supermercats amb què els clients estan més satisfets són catalans: BonpreuPlusfrescBonÀrea i Esclat són els millors supermercats de l'Estat – seguits per la cooperartiva valenciana Consum.

Bonpreu és el supermercat amb millor ràtio de satisfacció dels clients, segons l'OCU | ACN

Bonpreu és el supermercat amb millor ràtio de satisfacció dels clients, segons l'OCU | ACN

3. Un vi català, al cim del món

Catalunya ha tornat durant 2021 al lideratge mundial en les llistes dels millors vins. El celler penedesenc Família Torres és, per cinquena vegada en les onze edicions del rànquing Drinks International, el millor del planeta, en una llista amb triple presència del país. Abadal, celler de Santa Maria d'Horta d'Avinyó, és el 37è millor del món, per primera vegada a la llista de la publicació, mentre que Raventós Codorniu, que torna a la taula després d'haver perdut el seu lloc al 2020, entra al lloc 47.

2. La fama mundial de la Sagrada Família

La SagradaFamília va ser el millor monument del món al 2020. A principis d'any, els Remarkable Venue Awards van batejar l'obra d'Antoni Gaudí com un dels principals atractius turístics del planeta – l'únic lloc emblemàtic de l'Estat, de fet, que ha guanyat un d'aquests guardons. El Palazzo Ducale de Venècia, premi al lloc més emblemàtic, o el museu VanGogh d'Amsterdam acompanyen la Sagrada Família al palmarès d'uns premis que han tornat a situar Barcelona com una de les capitals mundials de les arts.

1. Un Passeig excepcional

Barcelona té el segon millor carrer del món, segons la revista Time Out. El PasseigdeSant Joan ocupa el segon lloc de la llista elaborada per la publicació britànica dels carrers més atractius del planeta. L'oferta cultural de l'avinguda barcelonina, distribuïda en les seves llibreries, botigues de jocs de taula i altres establiments del ram, la col·loquen només per sota de l'australiana Smith Street, a Melbourne, i per sobre de l'artística South Bank, a Londres. L'únic altre carrer de l'Estat que es cola entre els 20 millors del planeta d'enguany és la Gran Via de Madrid, en una llunyana dissetena posició.