Tot i que els enzims són uns desconeguts per gran part de les persones, formen part del nostre dia a dia. Ajuden a digerir els aliments, es troben en els detergents per eliminar les partícules de brutícia, fan que els cosmètics siguin de més qualitat, estan dins dels fàrmacs que prenem... "Trobem enzims a la naturalesa i en tenim també al cos com tenim bacteris i llevats, però tots els que trobem no serveixen per posar-los en un reactor o en un producte de neteja, s'han de manipular. Això és el que s'anomena enginyeria de proteïnes o d'enzims", explica la CEO i cofundadora de Zymvol, Maria Fátima Lucas.
Aquesta startup és la guanyadora del programa d'acceleració industrial IQS Next Tech, la que marxarà a Boston en un període d'immersió al Richi Social Entrepreneurs com a premi per desenvolupar el seu model de negoci i tornar a Barcelona amb una proposta sòlida per llançar al mercat.
Els seus emprenedors, tres extreballadors del centre de Supercomputing, han creat un software format per peces de programari obert que els permet tenir un "laboratori computacional on replicar el que passa a la natura", detalla Lucas. La majoria dels enzims que es coneixen provenen d'organismes inferiors, però han sorgit a través de mutacions que els han permès adaptar-se a l'entorn i a les necessitats del moment. Ells al seu laboratori generen aquest mateix procés, "que consisteix a transformar-los fins a aconseguir trobar un enzim que contingui les propietats que pretenen i oblidar les proves que no funcionen".
Per a les empreses això suposa una reducció de costos. D'una banda, perquè permet disminuir el nombre d'experiments; de l'altra, perquè ajuda a trobar nous enzims per a processos industrials específics i optimitzar-los. Malgrat que Lucas no pot revelar el nom de les companyies que ja s'han interessat en el producte, assegura que es tracta de multinacionals.
Un èxit immediat
La startup es va crear a mitjans d'abril, el que significa que en només tres mesos han consolidat una companyia amb un producte que ja ha captat l'atenció de grans clients i que pot convertir-se en una revolució per a la indústria.
Fins al moment, que han comptat amb un pressupost reduït i aportat per ells mateixos, han dosificat les proves que feien al seu laboratori computacional perquè cadascuna d'elles és cara. Per això, com explica Lucas, "cada experiment donava bons resultats i semblava que fèiem una cosa increïble, però és un procediment que també dóna moltes combinacions que no funcionen".
Ara per ara no es podien permetre no topar amb una fórmula bona, una cosa que sí que podran fer gràcies al premi obtingut amb l'IQS i amb la injecció de recursos que pot suposar: "Tindrem més oportunitats i obtindrem informació de resultats bons i dolents, el que ens ajudarà a canviar els algoritmes i millorar-los".
El que fan no és res nou, la indústria farmacèutica també utilitza les simulacions computacionals en els seus processos de creació, i funciona. D'aquí que es tracti d'un mercat amb un creixement exponencial.
De cara als pròxims mesos, el seu objectiu és créixer de forma orgànica amb els contractes que estan a punt de tancar. "Amb els serveis que oferim ja podem començar a caminar i créixer a poc a poc. No obstant això, tenim plans més ambiciosos que consisteixen a tenir el nostre propi laboratori, pel que sabem que en algun moment haurem de buscar finançament privat", comenta la cofundadora. Unes aspiracions que, malgrat que hi són, no són cap obsessió i prefereixen avançar amb les portes que se'ls acaben d'obrir amb la seva estada a Boston.