La consumidora, nova 'celebrity' de la moda

La moda en l'entorn digital va del carrer a la xarxa i del món local al global, on el consumidor ja no diferencia entre els diferents canals sinó que experimenta una marca aquí i ara

El 90% de les vegades que la Marta entra en una botiga no compra. No passa res, l'establiment ja l'ha identificat perquè ella ha fet un check-in a través del seu smartphone quan ha entrat per la porta. Mentre mira els lineals de roba, escaneja el codi QR de l'etiqueta del vestit que li agrada, l'afegeix a la seva wishlist, el tuiteja i opina amb les seves amigues a través de Facebook. Passats uns dies, la botiga li envia una promoció específica d'aquell vestit per e-mail. Ella entra a la pàgina web de la marca, fa la compra online, escull l'opció de 'recollir a la botiga gratuïtament' i amb el comprovant de compra li arriba un cupó amb un 10% de descompte per comprar accessoris relacionats amb el seu producte a la botiga. Finalment, la Marta penja una foto a Instagram amb el vestit nou, com si fos una celebrity de la moda i obté més de 400 likes. Així és com Mango, Pepe Jeans, Desigual i Adolfo Domíngez apliquen els beneficis del món online a les botigues físiques.

La Barcelona Fashion Summit ha posat sobre la taula moltes evidències i algunes veritats del sector de la moda amb l'objectiu de definir les claus de l'experiència futura de compra. "Benvinguts al retail omnicanal", ha vaticinat Gustavo García, qui va ser un dels fundadors de l'outlet de moda online BuyVip.com i actual CEO de Kiklin, que afegeix que "hem passat d'un únic canal, al multicanal del present, passant pel canal creuat fins a arribar a l'omnicanal, on els clients experimenten una marca, no un canal". El resultat? Un client omnicanal compra el doble que un que no ho és amb un tiquet molt més alt.

Que la botiga física et persegueixi. Aquesta és la premissa que apliquen els gurus de la moda arreu del món. Els programes clàssics de fidelitat han perdut més d'un 50% d'eficiència i ja és hora que la promoció estàtica evolucioni cap a la interacció digital. Segons García, "a Espanya la roba es ven per Internet".



Internet, invertir per ser visibles
En quina situació està el mercat online de la moda a l'Estat espanyol? Segons Google, l'evolució de cerca de moda a Espanya a través del mòbil va créixer un 31% el 2014. Les marques continuen sent les paraules clau més buscades, per sobre de la tipologia del producte, i 7 de cada 10 compradors de moda a Internet són dones.

En aquest context, Amazon, l'empresa nord-americana que Jeff Bezos va fundar el 1994, ja s'ha posicionat en el top 10 dels retailers de moda a Europa. Concretament, a Espanya, durant el 2014 el segment de moda d'Amazon va créixer més d'un 160%.

Amb només set anys, Amazon s'ha convertit en molt més que una botiga de llibres online. Factura prop de 89 mil milions de dòlars al món i rep 99 milions de visites al mes. "Volem ser l'empresa més centrada en el consumidor del món", afirma Sergio Bucher, vicepresident d'Amazon Fashion Europe.

Un dels avantatges d'Amazon és que té una botiga il·limitada, amb milers de marques i un total de 26 milions de productes. "Per tenir tots aquests ítems en una botiga física necessitaríem 500 estadis com el Camp Nou, el que vindrien a ser totes les botigues de Zara al món". Segons Bucher, un 50% de les cerques a la web d'Amazon són marques. "El que és complicat no és ser-hi, és que el consumidor et trobi, s'ha d'invertir per ser visibles", conclou.

El protagonista de la pel·lícula
La tecnologia explica el perquè del desenvolupament, però l'autèntic protagonista d'aquesta pel·lícula és el consumidor, que ha decidit evolucionar i canviar els patrons de compra. "No hi ha un consumidor online", assegura Marc Roca, professor d'Esade i soci-director general del despatx de consultoria estratègica Roca Salvatella, que afegeix que "el consumidor és el mateix, però ara està més connectat, té més poder, és més exigent i està més ocupat".

En aquest sentit, el servei d'atenció al consumidor es converteix en un dels pilars del retail. "Quan tu tens una mala experiència en una botiga física, no tornes a l'establiment, però quan tu tens una mala experiència a Internet, rebutges la categoria; és a dir, no tornes a comprar online", adverteix Fernando Maudo, director general a Espanya de Vente Privee.
Avui et destaquem
El més llegit