• Economia
  • 10.700 milions d'euros: el 5,6% de la despesa de la UE es va utilitzar de manera indeguda

10.700 milions d'euros: el 5,6% de la despesa de la UE es va utilitzar de manera indeguda

El Tribunal de Comptes Europeu constata un increment dels errors per quart any seguit i emet una opinió "desfavorable"

L'edifici Berlaymont, la seu de la Comissió Europea | ACN
L'edifici Berlaymont, la seu de la Comissió Europea | ACN
Redacció VIA Empresa
Barcelona
10 d'Octubre de 2024
Act. 10 d'Octubre de 2024

Un 5,6% de la despesa del pressupost de la Unió Europea durant l'any 2023 no es va utilitzar conforme amb les normes nacionals i de la Unió Europea, un percentatge que equival a 10.700 milions d'euros. Així ho indica el Tribunal de Comptes Europeu en el seu informe anual sobre els comptes, publicat aquesta setmana. Cal deixar clar que aquest indicador -identificat com a nivell d'error estimat- no fa referència directa a fraus o malbaratament de diners públics, sinó que es tracta d'una estimació sobre els fons que no s'han distribuït de forma adequada seguint les normes per atorgar subvencions. En aquest sentit, els auditors constaten un increment dels errors per quart any consecutiu i emeten una opinió "desfavorable" sobre la despesa pressupostària.

 

Segons les dades presentades, un 5,6% de la despesa pressupostària de la UE l'any 2023 va estar vinculada a algun tipus d'error, un percentatge que l'any 2022 va ser del 4,2% i que l'any 2021 va ser del 3%. "Ens preocupen aquests nivells", reconeix el president del Tribunal de Comptes Europeus, Tony Murphy, qui veu en aquestes xifres "la necessitat de comptar amb estructures sòlides de supervisió i rendició de comptes [...] per mantenir la confiança pública i salvaguardar els futurs pressupostos de la Unió Europea".

Els auditors constaten un increment dels errors per quart any consecutiu i emeten una opinió "desfavorable"

Més enllà del pressupost estrictament anual de la UE, els auditors també apunten a "irregularitats" vinculades al Mecanisme de Recuperació i Resiliència, considerat "el principal pilar del paquet de recuperació després de la pandèmia". Sense detallar un import concret, l'informe assegura que s'han detectat pagaments que "no complien totes les condicions".

 

"De la mateixa manera que en els últims quatre exercicis, els auditors conclouen que el nivell d'error estimat és significatiu i generalitzat i, com a conseqüència, emeten una opinió desfavorable sobre la despesa de la UE l'any 2023", resumeixen.

Altres riscos

A banda de l'anàlisi dels comptes, el Tribunal de Comptes Europeu també dona un toc d'atenció a la Comissió Europea sobre els nivells de deute. L'endeutament de la Unió va ascendir als 458.000 milions d'euros l'any 2023, gairebé el doble en comparació al 2021, un increment que s'explica principalment pels emprèstits dels fons NextGenerationEU.

En paral·lel, avisen que les taxes d'inflació "continuen afectant el pressupost". Segons els càlculs publicats en l'estudi, s'estima que la UE podria perdre prop d'un 13% del seu poder adquisitiu fins a finals de 2025.