El món no s’atura tot i que el temps sembla que s’hagi parat radicalment. La prestigiosa universitat John Hopkins ens il·lustra cada dia amb un mapa a temps real de l’estat de covid19 arreu del món. Més de 1.200.000 persones afectades. Divendres, Espanya se situava en segon lloc i superava a Itàlia amb +126.000 casos. El total de pèrdues no les diré. Són moltes. Masses.
I lluny de treure-li importància als números el que m’agradaria és posar en valor com aquesta crisi ha tret el millor de tots nosaltres. La covid19 ens ha demostrat que som un equip tot i que, sovint, apostem pels individualismes.
"I lluny de treure-li importància als números el que m’agradaria és posar en valor com aquesta crisi ha tret el millor de tots nosaltres. La covid19 ens ha demostrat que som un equip tot i que, sovint, apostem pels individualismes"
Des de Foment ens vam sumar a la crida de material sanitari des del moment zero, mobilitzant-nos tots i veient, des de primera línia, la resposta de multitud d’empreses que modificaven la seva activitat per donar resposta a un moment excepcional. Respostes de grans i petits que se sumaven a aquesta crida. Hem estat testimonis d’empreses que modificaven la producció, altres que donaven aliments a centres sanitaris, condonació de lloguers, hotels habilitats per acollir pacients.. tot el món empresarial s’ha bolcat al 100% per superar la pandèmia. Era responsabilitat de tots.
També ens vam fer ressò de la petició d’emergència de la Fundació de l’Hospital Clínic i ara ens hem sumat a la campanya de la Creu Roja. Som al costat de la ciutadania per fer front a aquesta pandèmia.
I tothom suma. Tenim la sort de tenir actors potents amb qui fer front comú. D’entrada la Generalitat va crear un marketplace on ja més de 1.100 empreses catalanes han ofert la seva tecnologia, material i capacitat de producció. L’Ajuntament ha fet una crida a startups que aportin solucions i Eurecat, Leitat i el Barcelona Institute of Science and Technology, per citar alguns, estan implicats en diferents projectes per fer front al virus.
Nosaltres com a agents econòmics i socials, persistim en la defensa del nostre teixit empresarial. Hi som per seguir reclamant mesures al Govern que limitin la destrucció empresarial, mentre veiem que el nombre d’expedients i treballadors afectats es multiplica a mesura que passen les hores. Totes les propostes se simplifiquen en una: ajudeu-nos a salvar les empreses. Sense elles no ens en sortirem, per això seguim buscant les escletxes que permetin la recuperació econòmica i social.
"Totes les propostes se simplifiquen en una: ajudeu-nos a salvar les empreses"
Però hi ha bones notícies i som privilegiats de veure com alguns, tot i veient-se afectats per reduccions brutals de la seva facturació, segueixen donant el millor que tenen. He vist com comerços obrien una hora abans limitant l’entrada, a majors de 65 anys, per facilitar que no hi hagués contagi amb altres, jornades inacabables de negocis molt petits fent repartiment a les tardes perquè la gent no surti de casa, empreses posant-se a disposició per fabricar material sanitari, clients portant mascaretes als establiments oberts per facilitar que se les vagin canviant, pastissers pensant campanyes perquè cap nen es quedi sense mona.. Avui ha arrancat una campanya on un conjunt de restaurants t’ofereixen que compris vals regal de dinars i sopars amb un missatge molt clar: diga’ns que quan tot això acabi, tornaràs.
Convivim amb realitats molt diferents. Uns encara actius i molts vivint la incertesa de si podran tornar al món laboral. Però tots coincidim en un aspecte: si el virus no ens enganxa, la força i determinació de tots ens farà tornar a aixecar-nos. Però per tal que això sigui possible, cal evitar el col·lapse econòmic.
I tot això ens ocupa ara, perquè ens queda molt per fer. En aquest sentit seguirem reclamant, amb contundència mesures que facilitin que les empreses puguin tornar a la normalitat, si això és possible a curt termini. S’ha de repensar tot. Una tornada gradual i esglaonada que eviti nous contagis i també l’efectivitat d’ expedients temporals sabent que la fi de l’estat d’alarma no suposarà un retorn al dia abans que va esclatar. I cal possibilitar que tornin a obrir. Totes. És el nostre lema: que ningú es quedi enrere.
"S’ha de repensar tot. Una tornada gradual i esglaonada que eviti nous contagis i també l’efectivitat d’ expedients temporals sabent que la fi de l’estat d’alarma no suposarà un retorn al dia abans que va esclatar"
I mentre recuperem aquesta desitjada normalitat ens implicarem al màxim perque la digitalització sigui una prioritat real. Podem saltar-nos la fase de sensibilització. Crec que aquesta crisi ens ha ensenyat que el món és digital o no serà. Tenim un doble objectiu: donar a conèixer tecnologies i eines digitals i d’altra facilitar sinergies empresarials entre empreses que tinguem a prop. Negoci i tecnologia per sortir enfortits d’un moment que, ens ha de servir per aprendre.
I m’agradaria acabar aportant el prisma personal, ja que enmig d’aquesta etapa insòlita, de teletreball i conciliació, molts de nosaltres hem tornat a ser pares i mares a temps complet. I això més que una oportunitat, ha estat un regal. Tot i semblar incongruent, enmig de jornades maratonianes, hem disposat de temps. Temps per posar les prioritats en ordre. I sinó calculeu les hores invertides en jocs de taula al març del 2019 i compareu-les amb el març 2020. Estic segura que el saldo és positiu.