El sector de la construcció puja un 1,8% el 2023 però no recupera els nivells del 2019

La licitació de les obres públiques cau un 16,1% anual, fins als 3.317 milions d'euros

Promoció d'obra nova en construcció | ACN Promoció d'obra nova en construcció | ACN

El sector de la construcció va pujar un 1,8% en volum el 2023, però no va recuperar els nivells del 2019, segons per la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC), que considera que la dada és encara "insuficient", ja que també se situa per sota el creixement del PIB català (2,6%). La inversió en construcció es va incrementar durant un 2,2% durant l'any passat, mentre que la licitació pública d'obres va retrocedir un 16,1% anual, el del consum de ciment en un 9,2%, mentre que els habitatges iniciats i la compravenda d'habitatges ho va fer en un 11,5% i un 10,1%, respectivament. De cara el 2024, el sector espera un creixement del sector d'entre l'1% i l'1,5% i el 2025 entre l'1,5% i el 2%, encara per sota els augments del PIB.

"Venim d'on venim no és una alegria i el creixement és molt moderat respecte al que hauria de ser", ha assenyalat el president de la CCOC, Lluís Moreno, que recorda que altres sectors, com per exemple el turisme, ja han superat els ritmes de producció que tenien abans de la pandèmia.

Moreno (CCOC): "Venim d'on venim no és una alegria i el creixement és molt moderat respecte al que hauria de ser"

Amb relació als costos de material, la Cambra de Contractistes sosté que aquests han moderat el seu creixement, amb una variació del 2,4% en comparació al 2022, tot i que encara un 29% per sobre dels preus del 2020.

D'altra banda, Moreno ha advertit que s'han incrementat els costos laborals (4,4%) perquè el sector necessita captar més personal i que a vegades ha de recórrer a altres sectors i que es registri una inflació en els sous que els porti a augmentar un 4% anual en els darrers tres anys, un percentatge superior al que estableix el conveni. Amb tot, la cambra conclou que les dades del mercat de treball són "positives" i que el sector ocupa 153.827 afiliats a la Seguretat Social a finals del 2023, un 2,2% més en comparació al 2022.

En una roda de premsa per presentar la situació del sector al 2023 i les perspectives per aquest any i el que ve, Moreno també s'ha referit als baixos índex d'execució pressupostària, del 25% l'any 2021, del 42,9% el 2022 i del 16,3% el primer semestre del 2023, segons recull l'entitat. Aquesta situació contrasta amb el 87,2% del grau d'execució per part de la Generalitat i amb un món local "complidor", segons la Cambra de Contractistes.

Aquesta situació contrasta amb el 87,2% del grau d'execució per part de la Generalitat i amb un món local "complidor", segons la Cambra de Contractistes

"Denunciem que històricament l'execució pressupostària a Catalunya no s'ha complert mai ni s'ha arribat al 60% i en els últims anys no s'arriba ni al 40%", ha afegit Moreno. El president de la Cambra de Contractistes vaticina que aquest any no s'ha arribat al 40% "Sino ja s'haguessin afanyat a publicar la dada", ha sentenciat.

4,7% del PIB

Lluís Moreno també ha lamentat el poc pes de la construcció en el PIB català, del 4,7%, un percentatge molt allunyat de l'11,3% que representava el sector l'any 2008 i del 5,3% del 2019. "No hem de tornar a l'11,3% de 2008, era un moment de bombolla immobiliària, hi havia molta inversió en construcció que no feia falta", ha recordat Moreno, que ha matisat que el 4,7% "tampoc és sostenible". "Hem passat d'un extrem a l'altre", ha dit el president de l'entitat, que ha posat sobre la taula la demanda actual d'habitatge, ja sigui en el mercat privat com assequible.

Més informació
"Mireu, mireu, acaba de colar-se": el sector de la construcció en el punt de mira dels robatoris
Què té a dir la banca cooperativa (i la Caixa d'Enginyers) en la construcció del futur d'Europa?
La construcció sostenible exigeix professionals actualitzats en els reptes climàtics i tecnològics
Avui et destaquem
El més llegit