Un dels valors afegits de la fabricació additiva és que es pot personalitzar qualsevol peça. Com les carcasses per a pròtesis de persones que han perdut algun membre del seu cos a causa d’un accident. Aquest és un dels projectes amb els quals ha treballat Addit·ion, una startup que elabora els dissenys per a la impressora 3D.
Els seus fundadors, l’Ignasi Sagré i el Saulo Armas, són dos dissenyadors industrials que, després de treballar durant anys a HP, van veure el potencial de la impressió 3D. Així que van deixar la seva feina per muntar pel seu compte una empresa que ofereix serveis de disseny especialitzats en fabricació additiva. Quan HP va descobrir que havien muntat una startup, els va contactar i ara els dos emprenedors porten a terme diversos projectes d’impressió 3D per a la companyia.
Demostrar les possibilitats de la fabricació additiva
A part del projecte de carcasses de pròtesis en col·laboració amb l’associació Print my leg, Addit·ion també ha treballat amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en la seva competició de cotxes elèctrics, Formula Student. En aquest cas, la UPC tenia un problema d’espai en els seus vehicles i no podien introduir el sistema de refrigeració per les bateries. “I ens van contactar perquè els ajudéssim a modelar el sistema de refrigeració utilitzant el menor nombre de peces possibles amb impressió 3D”, explica Sagré. Segons el dissenyador industrial, un dels grans avantatges de la impressió 3D és que tens llibertat de forma i de geometria, "simplement t'ho imagines i, si ets capaç de modelar-ho, s'imprimirà tal qual tenies la idea al cap".
Sagré: "Volem demostrar que la fabricació additiva és i serà la tecnologia del futur"
Així mateix, gràcies a la seva relació amb HP, la companyia compta amb els dos emprenedors quan ha de participar en fires internacionals. D'aquesta manera, quan HP presenta les darreres novetats en impressió 3D i les possibilitats de la fabricació additiva en diferents sectors com la medicina, l'aeroespacial o el consum, demana a Sagré i Armas que dissenyin una peça que es pugui exemplificar després durant la fira. “Volem ajudar a demostrar que les empreses no han de tenir por d’utilitzar la fabricació additiva, ja que és un fet que és i serà la tecnologia de futur”, assenyala l’emprenedor.
La startup no s’enfoca a cap sector en concret, sinó que de tots els projectes que els arriben estudien com és el sector i si realment té sentit imprimir peces amb màquines de fabricació additiva. La majoria de projectes que avui realitza Addit·ion són en col·laboració amb HP, tot i que l’empresa no vol centralitzar-se només en un client sinó a la llarga diversificar.
Formar "la professió del futur"
Una altra línia de negoci que tenen al cap els fundadors d’Addit·ion és donar cursos i formació a altres dissenyadors, enginyers o estudiants per tal que hi hagi professionals formats en aquest sector. "Un dels problemes que veiem quan treballàvem a HP és que hi ha moltes empreses amb productes susceptibles de ser millorats mitjançant la fabricació additiva però que no ho fan degut a que no disposen dels coneixements, l'experiència ni el software necessari per fer-ho”, apunta Sagré. És per això que la startup vol portar a terme workshops i petits cursos perquè, segons l’emprenedor “costa trobar gent que tingui experiència en el sector i serà un perfil molt demandat en un futur pròxim”.
Sagré: "Els experts en fabricació additiva serà un perfil molt demandat en un futur pròxim"
Així mateix, la startup també realitza serveis de consultoria per a empreses que volen començar a treballar amb la fabricació additiva però no tenen prou coneixements.
Addit·ion, que s’ubica a la incubadora d’Almogàvers de Barcelona Activa, ha estat un dels projectes guanyadors de la segona convocatòria del programa Viver Elisava Alumni.