Braingaze, 'eye tracking' aplicat a la salut

La start-up catalana patenta un sistema que optimitza el diagnòstic de problemes d'atenció i percepció visual com el TDAH

L'ull humà fa un petit moviment just abans de fixar la mirada. Aquest petit moviment indica que la informació ha arribat al cervell i que realment serà processada. Això és el que va portar a Hans Supèr a crear Braingaze, una start-up que ha desenvolupat un programari que permet optimitzar el diagnòstic de problemes relacionats amb l'atenció i la percepció, com el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH).

El seguiment del moviment dels ulls (eye tracking) ha generat els últims anys un gran interès en diversos àmbits, entre ells el de la salut, i ha donat pas a moltes aplicacions per estudiar-lo. Un sector que els fundadors de Braingaze, Hans Supèr, neurobiòleg i professor d'ICREA del Departament de Psicologia Bàsica i responsable del Grup de Recerca Vision and Control of Action (VISCA), i Laszlo Bax, enginyer en disseny industrial i soci fundador de Bax & Willems Consulting Venturing, han sabut visualitzar i convertir en una start-up amb vuit treballadors.



Els biomarcadors no enganyen
La tecnologia l'eye-tracking "mira per on mires i distingeix què t'importa d'allò que mires", explica Bax. Aquesta tecnologia té moltes aplicacions avui en dia: hi ha agències que es dediquen exclusivament a monitoritzar els moviments dels ulls de les persones per fer estudis i millorar campanyes publicitàries, anuncis o la navegabilitat d'un web.

No obstant això, la principal activitat de Braingaze té una vessant més científica. Precisament en les persones que pateixen TDAH no es produeix el famós moviment ocular, per això Supèr i Bax s'han centrat amb un altre públic objectiu: els centres mèdics. El dèficit d'atenció és un dels trastorns més comuns i normalment necessita diagnòstic psiquiàtric. En aquest sentit Bax remarca que "els biomarcadors són molt més fiables i no es poden fingir, el nostre és un mètode net per diagnosticar TDAH".

A més, "el nostre biomarcador no és invasiu, és precís, ràpid i es pot integrar en els dispositius de seguiment dels ulls que ja existeixen", diu Bax. Tot això fa que pugui ser utilitzat amb nadons, nens i adults. De moment, dues de les entitats amb les quals col·laboren són l'Hospital Sant Joan de Déu i el Consorci Sanitari del Maresme.

La necessitat fa néixer empreses
Braingaze va néixer per trobar sortida comercial a la patent de Supèr l'any 2013. Després del descobriment el 2012, Braingaze ha estat acompanyada per la Fundació Bosch i Gimpera. La creació de Braingaze va ser una casualitat. Els camins professionals de Supèr i Bax es van trobar "en una barbacoa", recorda Bax, el dia que les seves dones els van presentar. Mentre Bax treballava a Barcelona en la seva consultoria, Supèr estava treballant a la capital catalana. Quan va necessitar ajuda per crear una empresa va posar-se en contacte amb Bax.

Anys més tard, l'empresa es troba instal·lada al Tecnocampus Mataró, compta amb vuit treballadors i factura uns 100.000 euros a l'any. Bax diu, però, que "actualment facturem poc però tenim molt potencial al mercat global". Amb l'ajuda de Barcelona Activa estan trobant finançament privat, per això Bax afirma que estan "en una fase precomercial, però, un cop homologat el sistema, pensem créixer".
Avui et destaquem
El més llegit