El sistema ideat per la startup Buy Yourself es podrà provar en tres establiments de la cadena de complements Misako a la capital catalana coincidint amb el Mobile World Congress (MWC), que se celebrarà del 25 al 28 de febrer, i en el qual participaran per primer cop, a la part dedicada a startups del saló, el 4 Years From Now (4YFN). L'empresa incubada a Barcelona Activa proposa entrar a una botiga, agafar un producte i comprar-lo sense passar per caixa, un sistema que permet "saltar-se les cues" i "estalviar temps", tant al comprador com al botiguer. Només cal escanejar el codi de barres de l'etiqueta del producte amb el mòbil i fer el pagament a través del mateix dispositiu. "Normalment el temps mitjà [de pas per caixa] són dos minuts i mig. Si evites la part del procés de pagament, t'estalvies el 50% del temps. [La botiga] pot assumir el doble de tràfic de clients", ha explicat el cofundador i conseller delegat de Buy Yourself, Guillermo de las Heras Villalón, en una entrevista amb l'ACN.
Després de la prova pilot, Buy Yourself es marca com a objectiu estar col·laborant amb tres marques diferents a finals de 2019. De fet, la startup està a punt d'obrir una ronda d'inversió de 100.000 euros per tal de complir amb aquesta previsió. Segons expliquen, el sistema de compra que han desenvolupat està pensat per a grans cadenes de venda minorista i es pot aplicar a tot tipus de producte, encara que per ara s’enfoquin al sector de moda i complements.
La startup ha desenvolupat dues variants del sistema Buy Yourself Go. La que provaran amb Misako consisteix en habilitar un espai, paral·lel a la caixa convencional, on el client només ha de passar per treure l'alarma física que porta enganxada el producte, un cop ja l'ha pagat amb el mòbil. Aquest procés estalvia el 50% del temps a caixa, asseguren.
L'altra opció que ofereixen és la compra completament autònoma per a cadenes que utilitzen la tecnologia RFID, d'identificació intel·ligent dels productes. Amb aquesta tecnologia, el sistema desactiva automàticament l'alarma del producte i el client se'l pot endur quan es confirma el pagament. En aquest segon cas, el client s'estalvia totalment les cues i permet que els dependents es focalitzin en altres tasques, segons explica la startup.
"Les caixes aniran desapareixent"
"En els pròxims dos, cinc i deu anys canviarà l'experiència que tenim a les botigues. Les caixes aniran desapareixent", ha pronosticat de las Heras, que ha apuntat que les compres seran cada cop més autònomes i personalitzades. De fet, la multinacional nord-americana Amazon està desenvolupant botigues intel·ligents sense caixes, que a diferència de Buy Yourself utilitzen una tecnologia de sensors "molt puntera" i "costosa".
El també cofundador de Buy Yourself i director de producte, Luis Manuel Pérez, ha explicat que el seu sistema vol donar un tipus d'experiència de compra de l'estil d'Amazon Go però molt més senzilla i menys costosa. "Estan a una altra lliga", explica Pérez sobre Amazon, que remarca que el sistema de la startup barcelonina no obliga a "reestructurar" tota la botiga si no que ofereix una solució disruptiva "amb la tecnologia que hi ha i tal com està ara mateix el retailer".
Asseguren que en el cas que una cadena tingui tecnologia RFID, poden activar el seu sistema en menys de 24 hores. L'empresa emergent ha afirmat que la seva proposta és només una "llavor" i una "primera experiència" per engrescar a botiguers i compradors, i seguir digitalitzant la venda minorista amb noves propostes que vagin a més.
Evolució de la startup
Buy Yourself va néixer fa uns tres anys a Barcelona de la mà de quatre socis, que venien de treballar a la consultora Everis, i es van proposar acabar amb les cues. El projecte de la startup ha anat evolucionant: Van provar una primera variant del sistema a botigues petites de la capital catalana. Ara fan una proposta per a grans cadenes, on hi ha problemes de congestió a les cues, i sense necessitat de descarregar cap app.
Segons l'empresa emergent barcelonina, amb el sistema actual només cal accedir a una pàgina web des del navegador del mòbil i escanejar l'etiqueta del producte amb la càmera. El pagament es pot sincronitzar amb Apple Pay o Google Pay o bé es fa escanejant el número de la targeta amb la càmera de l'smartphone o introduint-lo manualment.
"Volem que puguis comprar sense registrar-te. Només et demanem el correu electrònic per enviar-te el tiquet de compra. Després, si vols, tens l'opció de fer-te un usuari", han concretat. L'empresa emergent també ha dissenyat altres solucions per fusionar la compra online i física, tot i que concreten que actualment estan centrats en desenvolupar el sistema Buy Yourself Go.