La mentoria empresarial és un procés de desenvolupament i aprenentatge professional en el qual, gràcies a la convergència entre el mentor, l’aprenent o mentorat, i l’empresa, té lloc un intercanvi de coneixements, habilitats i experiències. És per això que es tracta d’un procés especialment enriquidor ja que es produeix una sinèrgia entre totes les parts.
Aquesta pràctica és ja comú a moltes empreses en què professionals experimentats transmeten el seu “know-how” a joves aprenents per tal de desenvolupar la competitivitat de l’empresa. Actualment, però, aquesta activitat pren forma de model de negoci amb programes orientats, sobretot, a noves empreses que entren al mercat amb bones idees però falta d’experiència. Val a dir, que a Catalunya, alguns dels programes realitzats es formen a partir d’una xarxa de voluntaris amb ganes de transmetre el seu coneixement i desenvolupar noves habilitats comunicatives i de lideratge, així com la satisfacció i l’enriquiment personals. Si més no, es tracta d’un tipus d’activitat que crea un cercle virtuós a la regió fomentant la innovació i la democratització de coneixement empresarial. De fet, segons National Mentoring Day, una organització anglesa fundada per Chelsey Baker, el 70% dels petits negocis que participen en alguna iniciativa així, viuen el doble de temps que aquelles que no ho fan i fins al 67% de les empreses han reportat un increment de la seva productivitat.
L’ecosistema emprenedor barceloní dona peu al creixement d’aquest tipus d’activitats promovent encara més la innovació i desenvolupament d’idees. És així com ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, entra a formar part de tot aquest engranatge a través de programes com el de Barcelona and Catalonia Startup Hub, un dels portals de startups més important a Catalunya, orientat a donar visibilitat a les més de 1.000 startups catalanes. Aquest programa proporciona als nous emprenedors un acompanyament durant tot el procés en diverses àrees com el finançament, la visibilitat o el networking.
Amb la davallada econòmica, conseqüència de la COVID-19, Barcelona Activa es reinventa i proposa solucions per a aquells que corren el risc de tancament del seu negoci
Per altra banda, a Barcelona, existeixen també programes com Accelera el Creixement, de la fundació PIMEC, Barcelona Mentoring o bé la iniciativa de Barcelona Activa, BizBarcelona, una plataforma que permet la creació de networking amb més de 13.000 persones emprenedores, startups, pimes i autònoms per crear oportunitats de negoci així com assessorar aquells que volen crear o fer créixer una idea i transformar la manera de fer negocis. Al 2019 van destacar les seves fires i congressos, organitzats amb taules rodones i conferències on tractaven temes de creixement o tendències com l’e-commerce, la tecnologia blockchain o l’ús de la intel·ligència artificial. Aquest 2020, amb la davallada econòmica, conseqüència de la COVID-19, Barcelona Activa es reinventa i proposa solucions per a aquells que corren el risc de tancament del seu negoci, així com un “pla d’acció per afrontar la desescalada”. Per altra banda, Autoocupació, que ja estava en contacte amb la mentoria empresarial a través del Centre d’Empreses del Baix Llobregat en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, al 2020 crea SOS Mentoring, que consisteix en un voluntariat per ajudar persones emprenedores a fer front a la situació derivada de la COVID-19. S’han dut a terme programes similars també a altres comunitats autònomes com HelpForStartups, de StartupValencia que connecta de forma altruista a mentors amb empreses afectades per aquesta situació. També a la Comunitat Valenciana, existeix AjeValencia, un programa que representa més de 250 empresaris joves i que es dedica a contribuir en el desenvolupament socioeconòmic de les seves empreses. Actualment es centra en l’assessorament per minimitzar els efectes negatius de la COVID-19.
A més a més, altres programes enfocats als joves es duen a terme a través de les universitats. Hubbik Emprendimiento de la UOC centra el seu objectiu en la open innovation i es basa en la col·laboració de tota la comunitat UOC, és a dir, estudiants, alumni, personal docent, etc. ESADE i IESE també creen un espai de mentoria estudiant-alumni on els joves poden desenvolupar les seves idees buscant suport al seu propi centre d’estudis. Per altra banda, han sorgit també iniciatives concretes per a dones joves, com el “Yo, Jefa” de Telecom o la iniciativa de la UPC, M2M, un programa coordinat pel Club de Dones Politècniques que s’enfoca a fomentar el desenvolupament personal i professional d’estudiants o dones tot just titulades de la Politècnica de Catalunya. Totes aquestes iniciatives són un estímul més per l’emprenedoria jove i es converteixen, cada dia més, en peces imprescindibles d’aquest cercle virtuós de l’ecosistema català.