Als Estats Units, per normativa, els treballadors cobren el sou cada 15 dies. A l’Estat espanyol, algunes empreses com CaixaBank també ofereixen aquesta possibilitat als seus empleats. Typs va un pas més enllà i permet cobrar el dia del mes que el treballador vulgui. I és que, “qui no ha tingut alguna vegada un problema de liquiditat?”, es va preguntar el CEO i cofundador d’aquesta startup, Jaime Jiménez.
Typs neix de la cinquena edició del Nuclio Weekend, un programa d’incubació impulsat per l’inversor Carlos Blanco que agafa models de negoci que funcionen en altres països i els porta cap aquí. Precisament, la idea de Typs fa molts anys que funciona als Estats Units i al Regne Unit. El cas d’aquest projecte va ser curiós, ja que si normalment els equips estan formats per cinc o sis persones, en el cas de Typs eren 11. “La idea va agradar a molta gent. Per a mi el fet que la proposta de valor es pogués explicar en només 30 segons era un punt afegit”, recorda Jiménez.
Salari sota demanda
Com funciona Typs? D’una banda, la startup ofereix un software que digitalitza el procés de sol·licitud de bestretes del salari que la persona ja ha generat, és a dir, si l’empleat ha treballat 10 dies del mes, ha generat un terç del seu sou mensual i el pot cobrar abans en comptes d’esperar a final de mes. “És un concepte de salari sota demanda”, explica l’emprenedor. I d’altra banda, a través d’una app i amb només dos clics, l’usuari pot rebre el seu sou per avançat. D’aquesta manera, Typs avança el salari al treballador i després la companyia només ha de restar aquesta bestreta de la nòmina a final de mes.
Typs s'emporta un euro per cada 100 euros de sou avançats
Typs de moment només opera en el mercat espanyol i es dirigeix a empreses mitjanes i grans, ja que “és un producte que requereix un cert volum de treballadors a l’organització perquè tingui sentit”, detalla. Segons l’emprenedor, digitalitzar el procés de bestretes permet a les companyies estalviar-se un gran volum de feina. “És un benefici social que les empreses ofereixen als seus empleats per donar-los tranquil·litat financera, sense impacte en els seus processos i sense moviments de caixa”, explica Jiménez.
L’empresa emergent monetitza cobrant un euro per cada 100 euros de sou anticipats, tot i que a vegades aquest cost el pot assumir la mateixa organització. A més d’una quota mensual pel SaaS ofert a les companyies en funció del nombre de treballadors que té.
Una startup nascuda en un cap de setmana
La startup acaba de fer la primera implementació del seu producte en un client i espera fer-ho en 15 més pròximament. “Vam sortir del Nuclio Weekend un diumenge del mes de novembre, el dimarts ja estàvem asseguts amb Carlos Blanco per parlar com podíem fer realitat el projecte i el gener vam constituir l’empresa. Ha anat tot molt ràpid”, assenyala Jiménez.
El ràpid naixement de Typs: "Vam sortir del Nuclio Weekend un diumenge del mes de novembre, el dimarts ja parlàvem amb Carlos Blanco i el gener vam constituir l’empresa"
En aquest sentit, un 80% del que es va idear durant el programa d’incubació és el que al final ha sortit al mercat després de cinc mesos de feina. Això sí, dels 11 emprenedors que van arrencar el projecte, després del Nuclio Weekend s’han quedat cinc cofundadors. Tots ells amb experiència professional com a directius en empreses com Groupalia, Wonga o Captio. De fet, el mateix CEO de Typs, Jaime Jiménez, havia estat directiu d’iContainers i també va ser un dels impulsors de Softonic. Però després d’anys al capdavant de grans empreses, Jiménez va decidir fer un break en la seva carrera professional per a ser consultor i inversor, la qual cosa el va permetre conèixer a Carlos Blanco i participar en el Nuclio Weekend.
La startup ha obert una ronda d’inversió per part dels cofundadors i Nuclio a principis d’any per llançar el producte al mercat. Ara, els seus objectius són testejar amb els clients si la seva solució funciona i agrada i obtenir les primeres mètriques per part dels usuaris. A més, també volen captar clients el més ràpid possible per intentar sortir fora de l’Estat espanyol a partir de l’any vinent. I és que a qui no li agradaria, visqui en qualsevol lloc del món, cobrar el seu sou dia a dia o quan el necessiti? El salari sota demanda ja és aquí!