La gran majoria d'empreses de drons del món es dediquen a la imatge, però hi ha un petit segment que concentra la seva activitat en altres terrenys. Gràcies al desenvolupament de la tècnica, aquestes naus no tripulades es poden fer servir en camps com la mineria, la construcció o la indústria. I precisament a això es dedica iDrone Barcelona, una startup impulsada per Barcelona Activa i que adapta aquestes aeronaus a les necessitats d'empreses industrials.
iDrone Barcelona és un projecte nascut a l'octubre del 2015 i es dedica a fer servir els drons com a robots a l'aire. iDrone Barcelona personalitza els també coneguts com a Unmanned Aerial Vehicle (UAV) o també Remotely Piloted Aircraft (RPA) amb sensors, càmeres termogràfiques, de fotografia o d'altres tipus perquè desenvolupin funcions més enllà del que és habitual en aquest tipus d'aeronaus. Fent un paral·lelisme, el responsable de l'empresa Jordi Batllori aclareix: "Nosaltres no fem cotxes, fem furgonetes específiques per les necessitats del client". Aquesta startup incubada a Barcelona Activa es dedica sobretot a treballar en tres camps: mineria, construcció i indústria.
Un dron que salva vides
En el camp de la mineria, iDrone Barcelona pot mesurar volums, esquerdes o llocs on s'han de col·locar explosius. Pel que fa a la construcció, pot encarregar-se del control de qualitat d'edificis en zones inaccessibles, així com topografia o manteniment de teulades; en indústria, segons Batllori, responsable de l'empresa, "es poden explorar moltes noves aplicacions de les naus".
Actualment l'empresa s'està dedicant a assessorar altres companyies i també treballen en la creació dels seus propis drons "amb especificacions professionals", diferents de les habituals. "El 95% dels drons estan dedicats a la fotografia, és un tema que volem deixar enrere", afirma l'emprenedor. En aquest sentit iDrone Barcelona ha rebut una subvenció de 150.000 euros del programa Neotec del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial per instal·lar un georradar (GPR) en un dron en col·laboració amb una empresa sueca que produeix aquest tipus de sensor.
"La idea seria buscar la seguretat a les mines de sal de Catalunya", explica Joan Bach sobre el projecte pel qual l'empresa ha rebut la subvenció. "En col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya estem realitzant els estudis de seguretat amb drons a les mines de sal", afegeix i avisa que cada any moren una o dues persones en aquestes instal·lacions. Tradicionalment es busca de manera molt rudimentària les zones perilloses de les mines de sal, "literalment amb un bastó", expliquen des de l'empresa. El dron que duu el GPR instal·lat és com si "tingués la vista de Superman i pot veure sota terra les escletxes i forats perillosos", explica Batllori.
Investigació per a nous sectors
La idea de dedicar-se als drons professionals va sorgir durant un seminari sobre el tema. Batllori i un altre soci de l'empresa van arribar a la conclusió que "tenim mal entès l'ús dels drons". Segons Batllori, "un dron no és una aeronau", explica, "sinó que és més aviat un robot". El grup d'emprenedors darrere d'iDrone Barcelona són enginyers amb anys d'experiència en sectors com la mineria o la construcció i en l'encreuament entre el seu bagatge i aquests robots voladors van veure l'oportunitat d'emprendre.
Després de rebre la subvenció del ministeri, actualment iDrone, que dóna feina a set persones, es troba en una fase de recerca i desenvolupament per la construcció del dron amb el GPR. Així mateix i de cara al futur també volen desenvolupar un dron captiu, "una aeronau sense bateries amb energia subministrada amb un cable, per tant sense limitació temporal per volar", que per a feines professionals "és més pràctic", explica Batllori.
Subscriu-te de franc a VIA Empresa i rebràs al teu correu les nostres millors històries, reportatges i entrevistes, a més d’altres avantatges exclusius per a subscriptors.
Abans d'enviar-nos les teves dades llegeix la següent informació INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES Responsable del tractament: TOTMEDIA COMUNICACIÓ, S.L. Finalitat del tractament: Atendre les sol·licituds d'informació que els usuaris d'aquest formulari ens enviïn. Legitimació: Consentiment de l'interessat en enviar-nos el formulari amb les seves dades. Destinataris: El personal, la direcció de l'empesa i els prestadors de serveis necessaris per complir amb les nostres obligacions. No cedirem les seves dades a tercers. Drets que l'assisteixen: Té dret a accedir, rectificar i/o suprimir les seves dades, així com altres drets, com s'explica detalladament a la política de privacitat, dirigint-se a privacitat@totmedia.cat. Informació addicional: Per a més informació consultin la política de privacitat.