Foment del Treball celebrarà del 9 al 13 de març la primera edició de la Foment Week, una setmana que buscarà posar en valor el paper del món empresarial i apropar-lo a la societat aixi com debatre sobre els reptes de desenvolupament econòmic dins del marc europeu. En roda de premsa, el president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre; el president de Grant Thornton a Espanya, Alejandro Martínez, com a principal patrocinador, i les vicepresidentes de la patronal, Virgina Guinda i Cinta Pascual, han presentat la setmana, que acollirà un Fòrum Empresarial durant el seu últim dia.
Sota el títol Més consciència social, més valor empresarial, la iniciativa comptarà amb dos àmbits d'actuació: un de social, a través d'una sèrie d'activitats i tallers, que les companyies aprofitaran per integrar-se en diferents camps com l'escola; i un altre empresarial, que es vehicularà a través del fòrum i es titularà Mirant a Europa. Està previst que participin en el fòrum el president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos; el director general de Medi ambient de la Comissió Europea, Daniel Calleja, i el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, entre d'altres.
Un homenatge a la vocació i al fracàs
Sánchez Llibre, que ha destacat la voluntat de celebrar aquesta setmana anualment, ha defensat que l'objectiu és "retre homenatge" a tots els empresaris i emprenedors de Catalunya, així com a les pimes i a les microempreses. "Volem retre'ls homenatge, volem fer-los un reconeixement per part de Foment del Treball a la gran tasca social que fan de desenvolupar el paper de l'empresari", ha explicat el president, i ha dit que també volen fomentar i incentivar les vocacions empresarials.
Ha lamentat, però, que contemplant tots els estudis universitaris espanyols, es pot constatar que només hi ha un petit percentatge d'estudiants que tenen la voluntat o vocació de ser empresaris: "Pensem que amb aquestes jornades un dels aspectes fonamentals serà incentivar aquestes vocacions".
Sánchez Llibre: "Volem retre homenatge al paper de l'empresari i incentivar la vocació de ser-ho"
D'altra banda, Sánchez Llibre ha destacat que també volen premiar el fracàs empresarial i evitar la demonització que es produeix quan un emprenedor fracassa en el seu primer intent, ja que, segons ell, la societat ho rebutja, "al revés de la societat anglosaxona, que quan un empresari fracassa ho aplaudeixen i l'animen a emprendre de nou".
L'empresari del segle XXI
Al llarg de les jornades també volen demostrar de forma fefaent que "sense empresaris no hi ha societat del benestar" i que, en paraules de Sánchez Llibre, el paper de l'empresari al segle XXI serà molt diferent del paper que va tenir anys enrere. "El nou ecosistema de l'empresariat del segle XXI ha variat substancialment, el concepte d'empresa és molt més ampli del concepte d'empresa que coneixíem abans", ha dit, i ha assenyalat que el paper de l'empresari serà liderat pels directius, els autònoms, els treballadors, les noves tecnologies i el capital que pugui incorporar-se a l'empresa, entre d'altres coses.
Per la seva banda, Alejandro Martínez ha sostingut que sempre és un bon moment per elogiar el paper de l'empresari en la societat civil des d'un punt de vista d'impacte social i econòmic: "Per a nosaltres, aquesta vessant social té tot el sentit del món. Cobrirà un forat que a Catalunya era molt necessari". Martínez ha citat una enquesta realitzada a 400 empresaris de mitges empreses per explicar que hi ha optimisme dins el món empresarial, i ha destacat que el 62% dels empresaris estan preocupats per la cohesió social i que el 50% pensa que en 2020 les seves exportacions seguiran augmentant.
Martínez: "Per a nosaltres, aquesta vessant social té tot el sentit del món. Cobrirà un forat que a Catalunya era molt necessari"
Virginia Guinda, que ha dit que l'esdeveniment versarà sobre l'humanisme, ha explicat que la seva celebració és un compromís de la campanya electoral de la legislatura de Sánchez Llibre i que han estat treballant des de fa molts mesos perquè la setmana "es converteixi en un referent anual per promoure i apropar la figura de l'empresariat a la societat civil". Cintia Pascual ha explicat que el dimecres de la setmana que ve es constituirà un comitè d'ètica empresarial de la patronal que "pretén ajudar a materialitzar les bones pràctiques des d'una perspectiva crítica". Així doncs, ha assegurat que l'acte de presentació comptarà amb la presència de quatre catedràtics de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB) i Esade, i que des de la patronal aniran a les empreses a veure què s'està fent i elaboraran un catàleg de bones pràctiques.