Un pla de xoc per reactivar l’economia. Durant el mes d’abril les 24 comissions assessores de Foment del Treball hem treballat per aglutinar en un document, totes aquelles propostes que des de les diferents temàtiques consideràvem prioritari abordar a curt, mitjà i llarg termini.
"A ningú sorprendrà si dic que les principals mesures per possibilitar la recuperació se centren en l’àmbit laboral i fiscal"
A ningú sorprendrà si dic que les principals mesures per possibilitar la recuperació se centren en l’àmbit laboral i fiscal. En un moment de plena incertesa, cal facilitar la tornada esglaonada a un mercat de treball ferit per l’aturada del rellotge i la caiguda del consum. Els diferents pronòstics pinten un escenari complex que cal abordar.
Malgrat tot, m’agradaria centrar-me en algunes de les propostes incloses en aquest pla de xoc relatives a la digitalització, la innovació i el món del coneixement.
Prioritats estratègiques que no hauríem de posposar més
Una de les propostes incloses era la necessària aprovació del Pacte nacional per a la societat del coneixement. M’alegra dir que aquest es va aprovar el dimecres 13 de maig en un plenari convocat pel president de la Generalitat i la consellera d’Empresa i Coneixement on hi eren representants d’altres conselleries, grups parlamentaris, agents econòmics i socials i altres institucions vinculades a l’ecosistema del coneixement. A Foment hi vam votar a favor.
Durant un any i a través de set grups de treball creats ad hoc, diferents directius i socis nostres hem treballat intensament aportant propostes per construir plegats el document aprovat. L’objectiu és molt clar: posicionar Catalunya al 2030 en el mapa de referència mundial en el camp d’educació superior, la recerca i la innovació. Ara calen recursos per assolir totes les mesures que el pacte planteja. Posem-nos-hi ja.
"L'objectiu és molt clar: posicionar Catalunya al 2030 en el mapa de referència mundial en el camp d’educació superior, la recerca i la innovació"
Un altre aspecte prioritari passa per la digitalització del teixit empresarial juntament amb la formació dels seus treballadors. Cal transformar digitalment els nostres negocis i sobretot tenir en compte els diferents punts de partida d’aquestes empreses i dels professionals que les integren. Les pimes són les grans necessitades, ja que la seva dimensió les fa més vulnerables. Amb el Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat vam col·laborar per posar en marxa el programa proACCIÓ 4.0 que, a través d’ajuts, acompanya a les pimes a fer una diagnosi i després possibilita la contractació d’hores d’assessorament per integrar i implementar aquestes tecnologies. 150 pimes han rebut un ajut de fins a 14.000 euros per impulsar projectes de transformació digital i demanem l’ampliació de pressupost perque pugui arribar a moltes més.
També, juntament amb el departament de Polítiques digitals i Administració pública hem impulsat la iniciativa Dona la volta al teu negoci, que ofereix informació a les pimes, principalment, d’eines tecnològiques, ajuts, subvencions i assessorament per pivotar cap a un món més digital.
L’accés a talent requereix connectar millor formació i empresa
En aquest nou entorn, caldrà connectar millor el sistema educatiu amb el món empresarial. Hi haurà molts sectors que s’hauran de reconvertir i caldrà formar aquells professionals que no tenen unes competències digitals mínimes. Demanem, per això, la creació de programes de formació bonificada que potenciïn el reskilling cap al sector digital.
També la nostra indústria requerirà de persones amb qualificació superior per desenvolupar projectes tecnològicament estratègics. Per això, necessitem programes d’educació superior per tal de disposar de persones formades en tecnologies habilitadores digitals que seran clau els pròxims anys (IoT, 5G, Blockchain, HPC, Ciberseguretat..).
Amb la Barcelona Digital Talent, l’aliança público privada on hi formem part juntament amb la Mobile World Capital Barcelona, CTECNO, Barcelona Tech City, Barcelona Global, 22@ Network , l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, estem treballant per afrontar tots els reptes pel que fa a atraure, retenir i captar talent digital.
Acompanyament de les AAPP per afrontar l’etern repte pendent
Per últim, necessitarem l’acompanyament de les diferents administracions públiques. Si volem més innovació, més recerca i més sinergies caldrà posar la col·laboració público privada al centre per assolir els objectius, que son comuns per tots. CDTI, ENISA, AEI, ICO, ICF són alguns dels instruments que han ajudat a impulsar aquest ecosistema innovador que avui tenim. Cal ampliar partides I flexibilitzar criteris. Cal promoure més deduccions fiscals a la R+D+I i possibilitar que més empreses s’hi puguin acollir. També augmentar el percentatge de bonificacions pel personal que s’hi dediqui en exclusiva.
A Catalunya, la inversió en R+D+I va ser de l’1’52% del PIB el 2018. A Espanya l’1’24%. Xifres allunyades d’Europa i evidentment de països capdavanters com Estats Units i Japó. Per tant, cal seguir impulsant els plans estratègics europeus (sobretot el proper Horitzó Europa), nacionals i autonòmics, com el pacte, que potencien la innovació empresarial. Ara no podem permetre que s’estanquin.
Sovint l’urgent passa per davant de l’estratègic. Enguany està clar que el que havíem d’abordar primer era la recuperació de l’economia o més ben dit, evitar que seguis enfonsant-se dia rere dia. Ara toca pensar com reformular el model.
"L’aposta per la recerca, el desenvolupament i la innovació és l’etern repte pendent que hem d’abordar estratègicament i de forma prioritària"
L’aposta per la recerca, el desenvolupament i la innovació és l’etern repte pendent que hem d’abordar estratègicament i de forma prioritària. I és vital mirar qui lidera aquest canvi dins les nostres empreses. Perquè si la resposta és el coronavirus no ens en sortirem.
Venen temps de canvis. Seguim confinats i l’horitzó és incert. Amb 10 setmanes de COVID19 hem trencat inèrcies i apostat per noves formes de cooperar i de treballar. No exagero si dic que tots ens hem empoderat per adaptar-nos al moment. El teletreball, en alguns casos, ha estat la forma però la voluntat, les ganes, han marcat el camí. Ara que estem predisposats a canviar, aprofitem-ho.