A quins productes afecta l'Impost sobre Begudes Ensucrades Envasades?

El gravamen, que s'aplica des de l'1 de maig a tot Catalunya, preveu recaptar més de 41 milions d'euros i té com a objectiu incentivar un canvi en els hàbits de consum

Aquest dilluns 1 de maig ha entrat en vigor l'Impost de Begudes Ensucrades Envasades (IBEE), que va ser aprovat al Parlament de Catalunya el passat 22 de març en el marc de la llei 5/2017 sobre mesures fiscals, administratives i del sector públic i que preveu recaptar més de 41 milions d'euros en un any. El nou impost és exigible a tot el territori de Catalunya i té com a finalitat gravar el consum de begudes ensucrades envasades, per tal d'incentivar un canvi en els hàbits de consum, segons recomana l'Organització Mundial de la Salut.

Una de les qüestions que més dubtes ha generat l'entrada en vigor de l'IBEE és a quins tipus de begudes afecta. En aquest sentit, la llei aclareix que totes les begudes subjectes al nou tribut han de contenir edulcorants calòrics afegits, és a dir, que aportin energia, com ara el sucre, mel, la fructosa, el xarop d'agave o el xarop de blat de moro, entre d'altres.

La normativa també especifica quines són les categories de begudes que estan subjectes a aquest impost:
  • Refrescos o sodes: begudes sense alcohol de diferents sabors, amb gas o sense, preparades comercialment i que es venen en ampolles o llaunes, així com les que són subministrades al consumidor mitjançant un sortidor.
  • Begudes de nèctar de fruites i sucs de fruites.
  • Begudes esportives: begudes que estan pensades per rehidratar-se després de fer esport i a reposar els electròlits, el sucre i altres nutrients.
  • Begudes de te i cafè.
  • Begudes energètiques: begudes carbonatades que contenen grans quantitats de cafeïna, sucre i altres ingredients, com vitamines, aminoàcids i estimulants a base d'herbes.
  • Begudes derivades de la llet: llets endolcides, begudes alternatives de la llet, batuts i begudes de llet amb suc de fruita.
  • Begudes vegetals: begudes procedents d'una font vegetal, com la soja, la civada o l'arròs, entre d'altres.
  • Aigües amb sabors.

Quines begudes queden excloses?

Per tal d'evitar confusions, la llei també determina les begudes que queden excloses de l'IBEE:

  • Begudes elaborades a partir de sucs de fruita o de verdura naturals, concentrats o reconstituïts, o la seva combinació, ni tampoc llets o alternatives de les llets, que no continguin edulcorants calòrics afegits.
  • Els iogurts bevibles, les llets fermentades bevibles, els productes per a ús mèdic i les begudes alcohòliques.


A partir de quina quantitat de sucre s'ha de tributar l'IBEE de les begudes?
La normativa contempla dos tipus de gravamen segons la quantitat de sucre:

  • Les begudes amb més de 8 grams de sucre afegit per cada 100ml: 0,12 euros/litre
  • Les begudes amb 5-8 grams de sucre afegit per cada 100ml: 0,08 euros/litre

Per tant, les begudes amb sucre afegit inferior als 5 grams per cada 100ml no estan subjectes a l'IBEE.

En definitiva, es tracta d'un impost que tant distribuïdors, com locals de restauració, botigues i supermercats tenen dret a repercutir en el client final, el consumidor. Està per veure com reaccionarà el mercat i si en els pròxims mesos veurem un increment significatiu en el preu d'aquests tipus de begudes.

 

Avui et destaquem
El més llegit