La digitalització de la societat ha permès en molts aspectes la democratització de l’accés a la informació i al coneixement i ha contribuït a la millora de la societat sense cap dubte. Tot i això, aquest desplegament s’ha traduït en la generació de la brossa electrònica de forma significativa, amb un impacte clarament negatiu en termes mediambientals.
Impulsats principalment per l’expansió de l'Internet del Tot (IoE), es calcula que el 2023 existien prop de 18.800 milions de dispositius a escala mundial, un 13 % superior respecte al 2022, amb unes estimacions de creixement de fins a 24.000 milions per al 2025, sobretot impulsat per aplicacions dels sectors de la salut, el transport i industrial.
El 2022, es van generar 62 milions de tones d'escombraries electròniques al món
Segons l’informe The Global E-Waste Monitor 2024, la generació de residus electrònics a Europa és un problema creixent que supera la capacitat de reciclatge actual. El 2022, es van generar 62 milions de tones d'escombraries electròniques al món, de les quals Europa va aportar una significativa part, amb una producció de 17,6 quilograms de residus per persona. Només el 42,8 % d'aquests residus a Europa van ser reciclats adequadament, cosa que deixa una gran quantitat de materials tòxics exposats, contaminant el sòl i l'aigua i augmentant riscos de salut pública.
En aquest context, és on s’obre una finestra d’oportunitat per a l’electrònica verda més àmpliament coneguda com a electrònica impresa, ja que presenta múltiples avantatges competitius respecte de l’electrònica convencional i un nínxol de mercat per a la indústria.
L’avantatge de poder imprimir diferents materials metàl·lics mitjançant mètodes d’impressió convencionals, com la impressió serigràfica, la impressió digital, la flexografia o el rotogravat, ofereix al sector de les arts gràfiques l’oportunitat de ser un referent en aquesta tecnologia, posicionant-se com a indústria capdavantera liderant nous nínxols de mercat, tot facilitant l’arribada de l’electrònica impresa del laboratori al mercat.
La incorporació d’electrònica verda en cel·les solars flexibles, sensors físics, sensors electroquímics, dispositius optoelectrònics i circuits flexibles, de fabricació en massa i baix cost per pràcticament qualsevol sector i aplicació, pot contribuir a pal·liar la generació de brossa electrònica de forma significativa, reduint al mateix temps l’impacte mediambiental negatiu dels dispositius generats.
L'electrònica verda presenta múltiples avantatges competitius respecte de l’electrònica convencional
Disposem, doncs, de tots els elements necessaris per projectar Catalunya com a líder europeu en aquesta tecnologia i, amb el suport de l’administració, dels agents tecnològics, de recerca i la indústria, posicionar-nos com a referents globals.