Les noves tecnologies estan canviant la societat i modificant també la forma de fer negocis i la manera de comprar i de consumir. Aquest fenomen està establint un nou marc econòmic, en el qual cada cop té més paper la tecnologia blockchain, també coneguda com a cadena de blocs, tant per la seva capacitat d'aportar confiança com pel seu potencial per a crear nous productes i serveis, fins al punt que molts experts coincideixen que podria transformar profundament el món dels negocis tal com el coneixem ara.
No és una tecnologia nova, però l'auge de les criptomònades, especialment el Bitcoin, l'han situada en molt poc temps en el focus d'un nombre creixent de sectors, que veuen en ella un sistema que pot millorar l'eficàcia de processos, augmentar la fiabilitat i ajudar a també reduir costos. Tot i que encara hi ha molts d'interrogants oberts sobre la seva aplicació, la blockchain obre la porta a models d'informació distribuïda, oberta i segura i s'espera que ajudi a millorar processos com la resolució de conflictes en les transaccions online, a verificar els sistemes de vot electrònic o a crear un servei d'identitat digital universal.
"La revolució tecnològica actual ha d'anar acompanyada de més conscienciació i recerca sobre la ciberseguretat"
La clau és que el model sobre el qual es basa la blockchain garanteix la distribució de la informació de forma descentralitzada deixant constància de totes les operacions, sense que ningú ho pugui modificar o manipular. Aquest aval de transparència que dóna cobertura a la tecnologia li ha donat un ràpid impuls per les perspectives que ofereix a l'hora de reconfigurar gairebé tots els models de negoci. I no estem parlant de futur. Moltes de les noves empreses al voltant del negoci financer, les anomenades fintech, ja estan utilitzant la blockchain. Aquestes companyies, que utilitzen les tecnologies més avançades per oferir productes financers altament innovadors i disruptius, estan fent que els mateixos bancs canviïn el seu model de negoci. En paral·lel, les criptomònades estan oferint vies alternatives a la societat per fer negocis o per al canvi de divises i tot això està comportant moviments molt importants en el sistema financer.
Un fenomen molt proper a la blockchain i que està també impulsant el seu auge és la ciberseguretat. Amb les comunicacions basades en Internet i el núvol d'aquesta nova societat hiperconnectada en la qual vivim, estem exposant molt les nostres dades sense saber ben bé on les estem posant. Per això, des d'Eurecat, defensem que la revolució tecnològica actual ha d'anar acompanyada de més conscienciació i recerca sobre la ciberseguretat i d'unes mesures que facin possible que les noves tecnologies compleixin amb el seu objectiu i permetin que els usuaris tinguem al nostre abast solucions segures, que garanteixin la nostra protecció, tal com es parlarà aquest dimecres a l'Eurecat Mobile Forum i d'acord amb la filosofia del Dia Mundial de la Seguretat en la Informació, que se celebra dijous 30.