Encara que a vegades coste, hem d’intentar mirar el costat positiu dins de les desgràcies. Si a València l’ajornament de les Falles pel coronavirus va ser una gerra d’aigua gelada per als valencians des del punt de vista sentimental, cultural i econòmic, encara hi ha algun sector al qual podria anar-li bé. Parlem del camp. Si bé és cert que els floristes estimen pèrdues de cinc milions d’euros per la cancel·lació de les festes, també ho és que els productors agroalimentaris, que viuen una crisi estructural molt forta, podrien recuperar-se un poc gràcies a l’increment de la demanda d’aliments.
AVA-ASAJA: “Estem en una campanya amb molta oferta i poca demanda”
És massa prompte per tindre xifres de preus i increment de les vendes, però qualsevol que s’aprope a un mercat de barri o a un supermercat a terres valencianes comprovarà fàcilment que les fruites i hortalisses estan quasi esgotades. Fonts de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) observen que arran de les primeres mesures de contenció decretades pels governs, “es veu molt d’interés a collir i fer apilament de cítrics”, concretament en les varietats tardanes de taronges i mandarines.
Això beneficiarà inevitablement al malparat camp valencià perquè estem “en una campanya amb molta oferta i poca demanda. Hem passat molts temporals, des de la DANA al Glòria, el Marroc té minvament de producció, Egipte no està enviat quasi res a Europa perquè ho està fent a la Xina i els cítrics de Sud-àfrica no estan ara”. A tot això s’uneix una “demanda més gran de l’habitual a Europa” i a l’Estat espanyol perquè “la taronja és la primera fruita que es pren davant dels constipats i grips” per la vitamina C. “A més, amb la psicosi dels supermercats s’estan arramblant les fruites i hortalisses. S’ha animat molt aquest mercat”, afegeixen des d’AVA-ASAJA. Ara bé, matisen que al País Valencià “queda molt poca hortalissa d’hivern” i ho notaran sobretot a Múrcia i Andalusia.
Aquestes fonts diuen que encara no es pot confirmar si aquesta demanda apujarà el preu dels productes del camp, però confien en el fet que “s’acabarà notant”. Les compres massives podrien suposar una davallada en els pròxims dies, però també s’ha de tenir en compte que moltes famílies, en disposar de més temps, cuinaran més. Igualment, tots els xiquets dinaran a casa.
La Unió de Llauradors: “S’estan fent trucades a magatzems i cooperatives per saber si hi ha apilament de productes”
Més caut, però en la mateixa línia, es pronuncia el secretari general de La Unió de Llauradors, Carles Peris. Diu que tot i no tenir “dades objectives” encara, després de parlar amb magatzems i cooperatives, li han transmès que han rebut “algunes trucades” preguntant per l’apilament de productes, sobretot citrícoles, “si tenen a les cambres”. “Es preveu que pujaran les vendes, perquè fins ara s’estava enviant i confeccionant poc. Esperen rematar la campanya bé si puja la demanda i es pot abastir i treballar mitjanament bé”, explica.
Por al tancament de les fronteres i que s’alteren les negociacions amb el Govern
Malauradament, les bones notícies al camp valencià no vénen soles. Des d’AVA-ASAJA matisen que “aquesta alegria en el camp no és total” perquè tenen “por” que “tanquen fronteres” i no puguen enviar tots els productes agraris que demana Europa, que és el seu “mercat més forts”. “Ho ha fet Donald Trump amb la UE”, recorda. En tot cas, defensen que “la sobirania alimentària ens recorda que no podem dependre al 100% de tercers països per si passen coses d’aquestes impredictibles”.
Igualment, aquesta organització agrària lamenta que el coronavirus “està alterant el calendari”. Per una banda, la pandèmia ha arribat en un moment de mobilitzacions al carrer -han hagut de cancel·lar moltes- amb les quals estaven obrint informatius televisius i portades de mitjans de comunicació estatals; per altra banda, havien aconseguit començar negociacions amb el Govern espanyol, que de moment s’han ajornat, i amb la Conselleria d’Agricultura, que no saben com evolucionarà amb la crisi sanitària ocupant totes les agendes.
Carles Peris, per la seua banda, posa la nota negativa al fet que els han arribat “queixes” de la comarca de València respecte als tancaments de mercats centrals en municipis menuts. Sosté que això perjudicarà la venda “de més proximitat”, per la qual cosa anima a la ciutadania a comprar productes locals que, ha recordat, “garanteixen els estàndards de qualitat alimentària, més necessària que mai en l’actual situació”.
Caldrà esperar, per tant, per tenir les dades de com afectarà el coronavirus al camp valencià. De moment, tot apunta que les últimes baules de la cadena alimentària podrien tindre, per fi, un baló d’oxigen per als comptes de 2020.