Els joves cada vegada estan més interessats a comprar un pis en lloc de llogar-lo. I és per alguna cosa. Fotocasa ja apuntava que la tendència entre les persones d'entre 18 i 34 anys està canviant i que molts opten per tenir una propietat (si és que poden o els deixen els diners). I no és d'estranyar. Barcelona entra en el rànquing de les 18 ciutats més cares d'Europa tant per llogar una habitació, com un estudi o un apartament. Segons HousingAnywhere, la capital catalana és la novena més cara de l'espai europeu en apartaments i estudis, mentre que en lloguer d'habitacions baixa fins la 14a plaça.
La plataforma posa en relleu que, tot i els augments del preu del lloguer, s'estan anivellant a Europa, però subratlla que, tot i que sembla que en el tercer trimestre del 2019 els preus han arribat al seu límit, "la incertesa política i les reformes en les lleis del lloguer, han fet que els inversors del mercat immobiliari s'estiguin plantejant invertir en altres sectors", cosa que suposa "escassetat d'habitatges i pujada de preus".
El podi en preus d'apartaments l'ocupen Londres, Amsterdam i Munic. La capital anglesa paga una mitjana de 1.707 euros de lloguer per apartament, un 3,49% més que en el segon trimestre de l'any; Amsterdam està en unes xifres similars amb 1.675 euros mensuals i un increment del 5,66% i a Munic paguen uns 1.507 euros al mes, també un 5,66% més.
Però Barcelona és la ciutat que més eleva els seus preus del lloguer durant el tercer trimestre de l'any i la seva ciutadania ja paga un 8,55% més de lloguer que en els tres mesos anteriors, percentatge que representen uns 1.243 euros mensuals. De fet, la ciutat comtal experimenta un increment pronunciat durant el primer trimestre del 2019, mentre que la resta creix moderadament. Per la seva banda, Madrid, a la 13a fila de la taula, destina entorn 1.112 euros al mes, un 4,12% més que en el trimestre anterior; i a València, a la 17a posició, en paguen 892 euros i ha viscut un augment del 5,4% en aquests últims mesos. La ciutat europea més barata, en aquest cas, és Torí.
Pel que fa als preus dels estudis, Londres torna a emportar-se la palma pagant de mitjana 1.339 euros mensuals, un 3,57% més, però, a diferència dels apartaments, Amsterdam baixa fins a la quarta plaça amb 988 euros al mes i una pujada del 6,68%. En aquest cas, en segona posició s'hi troba Munic amb 1.025 euros i un increment del 4,89%, i la segueix Utrecht -que en apartaments ocupa la 8a plaça-, on es paguen 989 euros mensuals de mitjana.
Barcelona també se situa a la novena plaça en el rànquing del preu del lloguer dels estudis amb 881 euros al mes i un increment del 6,75%, mentre que la capital espanyola s'enfila a la 12a posició amb 837 euros i un 2,19% d'augment i València tanca el rànquing amb una mitjana de 592 euros mensuals i un augment del 2,51%.
De fet, en els darrers cinc trimestres, s'observa com totes les ciutats pateixen un increment de preus del lloguer, menys Madrid, Milà, Viena i Berlín on, durant l'últim trimestre del 2018, cauen els preus del lloguer per tornar a recuperar-se amb força estrenant el 2019.
Finalment, Copenhaguen lidera els preus dels lloguers pel que fa a les habitacions moblades amb una mitjana de 722 euros al mes de mitjana i un increment del 3,46%. La segueix Estocolm, on s'hi paguen 721 euros amb un augment del 3,53% i, en tercer lloc Londres, que destina 691 euros mensuals, un 3,16% més.
En aquesta ocasió, Barcelona cau fins a la 14a posició i paga 507 euros al mes de mitjana, xifra que representa un increment del 7,8% i, per poques dècimes, és el municipi d'Europa que més puja el preu del lloguer d'habitacions moblades. Madrid és la ciutat més cara de tot l'Estat en lloguer d'habitacions moblades amb una mitjana de 530 euros mensuals i un augment del 4,52%, mentre que València, a la 17a plaça, en paga 328 euros, un 2,98% més que el trimestre anterior.
És la nova moda, doncs, comprar un habitatge? Segurament, si la tendència de preus de lloguer continua a l'alça, els joves no tindran més remei que continuar vivint amb els pares o bé comprar-ne un, això si s'ho poden permetre. I és que, com deia la directora d’estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, "Catalunya és una de les comunitats on han apujat més els preus i on hi ha una major demanda, però la gent acaba de sortir d’una crisi i no ha recuperat la seva capacitat d’estalvi ni el seu poder adquisitiu. Hi ha demanda d’habitatge, però no tothom aconsegueix accedir-hi".