La temporada d'esquí tot just acaba de començar a Catalunya en aquest primer cap de setmana de desembre, coincidint amb el macropont que ajunta el festiu pel Dia de la Constitució (6 de desembre) i el de la Puríssima (8 de desembre). Les principals estacions d'esquí catalanes, com Port Ainé, la Molina, Masella, Espot i la Vall de Núria, han obert les seves pistes a cop de canons de neu, per ajudar a apujar el gruix de la natural, i per satisfer una demanda que, segons les previsions que ha fet públiques l'Agència Catalana de Notícies, podria generar una ocupació superior al 80% cap a la segona meitat del pont.
Aquesta previsió correspon a les estacions de les comarques del Pirineu lleidatà. I l'optimisme és compartit a altres estacions, com la de Masella, a la Cerdanya, que malgrat no haver detallat cap volum d'ocupació en les seves previsions, sí han assegurat enfrontar la temporada amb un ferm optimisme, davant l'alt volum de reserves registrades. L'afluència a unes estacions o altres dependrà, a banda de les condicions meteorològiques, a aspectes com les infraestructures, el paisatge, les condicions de les pistes, la quantitat de kilòmetres esquiables, els serveis o, fins i tot, les possibilitats d'oci. De fet, aquests han sigut alguns dels aspectes que ha tingut en compte el blog de viatges i turisme Civitatis per elaborar el llistat de Les 10 millors estacions d'esquí d'Espanya, entre les quals hi ha tres que són catalanes.
L'estació de Baqueira-Beret, a la Vall d'Aran, és l'estació que encapçala el rànquing, també a escala nacional. Compta amb 150 kilòmetres esquiables repartits en més de 100 pistes i un gran ventall de serveis i activitats que enriqueixen l'experiència de l'esquiador, com restauració, parcs infantils i diferents activitats de lleure, carreres o música en directe.
La quarta posició del rànquing l'ocupa la lleidatana Boí Taüll, estació d'esquí premiada l'any 2020 als World Ski Awards. Quant a grandària, Boí Taüll ofereix 47 kilòmetres esquiables distribuïts en 43 pistes i dos itineraris fora de pista. L'estació compta, a més, amb un gran complex hoteler i d'allotjaments, amb servei d'animació, club infantil, spa i una gran oferta de restauració.
La Molina tanca la llista de les 10 millors estacions d'esquí d'Espanya amb els seus 67 kilòmetres de superfícies esquiable. L'estació del Pirineu Oriental ha celebrat a les seves instal·lacions grans competicions mundials com la Copa del Món d'Esquí Alpí (2008), el Campionat del Món de snowboard (2011) i el Campionat del Món d'Esquí Alpí per a persones amb discapacitat (2013).
Les altres estacions que conformen el llistat de Civitatis són Sierra Nevada i Cerler, en segona i tercera posició, i Formigal-Panticosa (5), Candanchú (6), Fuentes de Invierno (7), Astún (8) i la Pinilla (9).
Què diuen les recerques a Google?
Una altra perspectiva des d'on mesurar l'èxit d'unes estacions i altres recau en l'empremta que deixa l'usuari en les seves recerques a Google. Segons l'agència de màrqueting digital Estudio34, cada mes es fan una mitjana de 1,2 milions de recerques a Google España relacionades amb les estacions d'esquí d'Espanya i Andorra. Segons va publicar l'agència, les estacions més populars són Sierra Nevada, que protagonitza el 28% de les recerques, Panticosa el 10% i La Molina el 8%.
En quarta i cinquena posició d'aquest rànquing -després de Formigal que ocupa la tercera posició-, s'hi troben novament dues estacions catalanes: la Vall de Núria, amb el 6% de les recerques, i Baqueira-Beret, també amb el 6%. Les següents estacions de Catalunya en aparèixer al rànquing són Boí Taüll (4%), La Masella (3%), Port del Comte (3%), Vallter 2000 (2,5%), Port Ainé (1,5%) i Espot Esquí (0,2%).